Ingredience: | |
České Ghíčko | dle potřeby |
šalotka | 2 ks |
hovězí zadní | 250 g |
vývar | 2 l |
kysané zelí Efko | 1 sáček |
kmín | špetka |
malé brambory | 5 ks |
rýžová smetana Soyatoo | 1 ks |
mrkev | 1 ks |
petržel | 2 ks |
nové koření | 2 kuličky |
bobkový list | 1 ks |
himalájská sůl | dle chuti |
třtinový cukr | 3 lžíce |
voda | dle potřeby |
Zelňačku miluju a byla pro mě velkou výzvou, protože jsem ji ještě nezkoušela s náhražkou smetany, ale s Českým Ghíčkem prostě vše chutná jak pohádka. Tahle polévka byla úžasná. Strašně jsme si šmákli a náš malý strávníček pomlaskával a křičel mňami a když dojedl svoji porci polévky utíkal k tatínkovi a prosebně žebral, aby mu tatínek dal ještě z jeho talíře.
Nejdříve si připravíme vývar. Maso zalijeme vodou cca 4 litry. Přidáme nové koření, bobkový list, mrkev, petržel, osolíme. Já vařila 1,5 hodiny. Vývar jsem použila ještě na další polévku. Zbylo mi 1,5 litru vývaru na další základ polévky.
Postup přípravy polévky
Orestujeme si šalotku na Českém Ghíčku, zalijeme vývarem bez zeleniny jen čistý vývar bez masa. Přidáme zelí, osolíme, přidáme kmín. Vaříme 15-20 minut, přidáme brambory a vaříme do změknutí brambor a zelí. Pokud máte moučnaté brambory, přidejte je později. Ke konci přidáme smetanu soyatoo, přisladíme třtinovým cukrem. V případě potřeby dosolíme, dokmínujeme, dokyselíme či dosladíme, vše je závislé na druhu zelí. Já už nekyselila. Když je polévka hotová přidáme pokrájené maso. Dobrou chuť.