Pažitka
Název:

Dětská verze zelňačky z hovězího masa a vývaru na Českém Ghíčku


Dětská verze zelňačky z hovězího masa a vývaru na Českém Ghíčku


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko dle potřeby
šalotka2 ks
hovězí zadní250 g
vývar2 l
kysané zelí Efko1 sáček
kmín špetka
malé brambory5 ks
rýžová smetana Soyatoo1 ks
mrkev1 ks
petržel2 ks
nové koření2 kuličky
bobkový list1 ks
himalájská sůl dle chuti
třtinový cukr3 lžíce
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Zelňačku miluju a byla pro mě velkou výzvou, protože jsem ji ještě nezkoušela s náhražkou smetany, ale s Českým Ghíčkem prostě vše chutná jak pohádka. Tahle polévka byla úžasná. Strašně jsme si šmákli a náš malý strávníček pomlaskával a křičel mňami a když dojedl svoji porci polévky utíkal k tatínkovi a prosebně žebral, aby mu tatínek dal ještě z jeho talíře.

Nejdříve si připravíme vývar. Maso zalijeme vodou cca 4 litry. Přidáme nové koření, bobkový list, mrkev, petržel, osolíme. Já vařila 1,5 hodiny. Vývar jsem použila ještě na další polévku. Zbylo mi 1,5 litru vývaru na další základ polévky.

Postup přípravy polévky
Orestujeme si šalotku na Českém Ghíčku, zalijeme vývarem bez zeleniny jen čistý vývar bez masa. Přidáme zelí, osolíme, přidáme kmín. Vaříme 15-20 minut, přidáme brambory a vaříme do změknutí brambor a zelí. Pokud máte moučnaté brambory, přidejte je později. Ke konci přidáme smetanu soyatoo, přisladíme třtinovým cukrem. V případě potřeby dosolíme, dokmínujeme, dokyselíme či dosladíme, vše je závislé na druhu zelí. Já už nekyselila. Když je polévka hotová přidáme pokrájené maso. Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno