Ingredience: | |
hladká mouka | 400 g |
vlažná voda | 130 ml |
podmáslí | 150 ml |
rozpuštěné sádlo | 20 g |
sůl | 1 lžička |
droždí | 20 g |
Na posypání: | |
lněné semínko, kmín, sezam, mák | dle chuti |
Pokud milujete čerstvé domácí pečivo, určitě vás tento recept potěší. Je vynikající, jak snídani, tak jako příloha třeba k dobrému guláši. Obložená manželovi na svačinu nebude jistě chuťově pokulhávat.
Nejdříve si uděláme kvásek: droždí, vlažná voda (asi 30ml), 2 lžíce hladké mouky – necháme vzejít. Mezitím si navážíme zbytek surovin a dáme do mísy, přilijeme kvásek a necháme 10 min hníst. Po uhnětení a vykynutí těsta (necháme asi 45 – 60 min na teplém místě kynout) ho přendejte na vál a rozdělte na 5 dílů - z nich vytvořte bagetky (stačí je vytvořit jen jednoduchým zatočením těsta kolem své osy). Takto připravené pečivo přendejte na plech s pečícím papírem a nechte ještě asi 30 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů a na její dno dejte např. hrnec s vodou, aby se v troubě vytvořila pára a pečivo bylo krásně nadýchané. Před pečením těsto pomašlujte vlažným mlékem nebo jen vlažnou vodou a posypte dle chuti lněným semínkem, mákem, kmínem, ... Pečte asi 15 -20 minut do zlatova. Hotové pečivo nechte vychladnout na mřížce.
Podrobné info: