Špecle: | |
brambory | 300 - 350 g |
polohrubá mouka | 160 g |
kurkuma | špetka |
vejce | 2 - 3 ks |
sůl | dle chuti |
Další ingredience: | |
uzená šunka | dle chuti |
máslo | dle potřeby |
strouhaný ementál | dle chuti |
špenát | dle potřeby |
česnek | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
kmín | dle chuti |
houby | dle chuti |
sádlo | dle potřeby |
Dnes jsem se pustila sice do trochu pracnějšího pokrmu, ale když chcete mít špecle přece jen domácí, tak to stojí za to. Jídla je dost i na dva dny, a protože kombinace domácích špeclí se špenátem a hříbky nám moc chutnala, předávám tento recept i vám.
Špecle
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme. Prolisované brambory smícháme s vejci a solí, přidáme tolik mouky, aby nám vzniklo těstíčko hustší konzistence. Těstíčko protlačíme přes sítko na halušky rovnou do nádoby s vroucí osolenou vodou a špetkou kurkumy. Když špecle vyplavou na hladinu, vaříme ještě cca 1 minutu a scedíme.
Špenát
Na olivovém oleji osmahneme plátky nakrájeného česneku, přidáme omyté listy špenátu, sůl, pepř a kmín. Dusíme doměkka.
Houby
Houby orestujeme na oleji či na sádle. Přidáme kmín, sůl, pepř a dusíme doměkka.
Závěr
Uvařené špecle vložíme do zapékací formy vymazané máslem. Vrstvíme: špecle, dušené hříbky, špenát a dokola zase špecle, špenát, houby. Končíme vrstvou špeclí. Poklademe uzenou šunkou, posypeme nastrouhaným sýrem a krátce vložíme do trouby na 160 stupňů. Zlehka zapečeme na 10 minut.
Podrobné info: