Ingredience: | |
kosti všeho druhu s poctivou vrstvou masa | dle potřeby |
kořenová zelenina | dle potřeby |
cibule | dle potřeby |
česnek | dle potřeby |
různé košťály zeleniny | dle potřeby |
natě bylinek | dle chuti |
bobkový list | dle chuti |
nové koření | dle chuti |
celý pepř | dle chuti |
Vývar. Základ většiny mých receptů. Vývar jsem začala vařit v dvoulitrovém hrnci. Teď mi pomalu nestačí ten největší, co mám. Vždy si dojdu do řeznictví a nakoupím různé kosti. Vepřové, hovězí, morkové, křížové, oháňku... Když vykostím kuře, přihodím i tyy kuřecí, mám ráda smíšený vývar. K tomu hodně kořenové zeleniny, cibule, česneku a koření. Pak ho nechám na jedničku i 12 hodin táhnout na sporáku. Možná se vám bude zdát, že je to zbytečně dlouho, že to stačí v papiňáku... Pche, tenhle vývar má duši!
Nemusí být vše, co je v surovinách. Prostě dejte to, co máte doma. Kořenovou zeleninu důkladně omyjte a vydrbejte kartáčkem, neloupejte. To samé platí i o cibuli a česneku, ale bacha na to, pod slupkou bývá plíseň, takže cibuli i česnek většinou raději loupu. Zalijte studenou vodou, aby bylo vše ponořené a zprudka přiveďte k varu. Nechte maso zatáhnout. Vodu slijte. Já ji dávám pejsků. Zalijte znovu studenou vodou a sporák zapněte na nejnižší stupeň. Nechte táhnout několik hodin. Na takto nízký stupeň aspoň 6 - 8 hodin, ale jak jsem psala výše...klidně déle! Hotový vývar přeceďte a oberte maso.
Pokud chcete bujon, nechte přecezený vývar zredukovat. Nalijte do tvořítek na led a zamrazte. Tak máte zajištěnou zásobu domácího bujonu na další vaření.
Podrobné info: