Ingredience: | |
hladká pšeničná mouka | 350 g |
polohrubá pšeničná mouka | 100 g |
sušené droždí (nebo 1/2 kostky čerstvého) | 6 g |
mléko | 120 ml |
vejce | 3 ks |
změklé máslo | 115 g |
cukr | 30 g |
sůl | 9 g |
vejce | na pomašlování |
sezam na posyp | případně |
Psát o obsahu bulky se mi zdá jako takové nošení dříví do lesa, ale pokud vás zajímá i to, odkážu vás na starší článek.
Dnes se budeme věnovat dalšímu druhu domácího pečiva, které se na sestavení toho nejvíc nejlepšího hamburgeru hodí - přeci byste ty bulky nekupovali v krámě, no ne?
Recept jsem si našla v jednom ze starších článků pana Cuketky. Myslím, že stačí napsat jen jedno: osvědčil se. Trochu mě jen mrzí, že Cuketkův blog podobně jako v případě dalších úspěšných bloggerů pomalu ztrácí na frekvenci nového čtení. Jo - vím, že toho mají prostě hodně, ale napsat jsem to musela.
Konec remcání - jdeme kynout!
Mouku jsem odvážila do mísy, na kraji do ní udělala důlek a nasypala do něj droždí (čerstvé bych samozřejmě nadrobila). Přidala jsem cukr a vlažným mlékem rozředila na kašičku. Na druhou stranu jsem navážila sůl, abych na ní později nezapomněla. Mísu jsem přikryla utěrkou a nechala v teple vzejít kvásek. Čas závisí na tom, jakou máte doma zimu - musí to udělat aspoň trochu bubliny. Mouku jsem používala vysokolepkovou určenou na pizzu, kterou jsem koupila v Tescu. S jakoukoli hladkou to bude ale taky v pohodě.
Ke kvásku jsem přidala rozšlehaná vejce a umíchala těsto bez viditelných suchých míst. Podle pokynů v receptu jsem mu dala na pár minut pauzu.
Celé jsem to dělala v robotu, takže pro mě byl následující krok snadný. Vy, kteří disponujete maximálně vařečkou, to ale také zvládnete, jen buďte trpěliví. Těsto jsem začala míchat hnětacím hákem a postupně přidávala menší kousky změklého másla. Chce to dělat fakt postupně, abyste neskončili s perfektně vymazanou mísou, ve které se točí těsto nalepené na háku (známe se, že?). Po zahnětení másla jsem těsto nechala míchat ještě cca 5 minut, abych rozrušila lepek a při tvarování se z toho nevztekla. Mísu jsem přikryla potravinářskou fólií a nechala těsto v teple vykynout. Časově se kynutí pohybuje kolem 1,5 h, ale opět je lepší spoléhat se na zdvojnásobení objemu hmoty v míse, než na hodinky.
Vykynuté těsto jsem přesunula na pomoučněnou pracovní plochu a ostrým nožem inženýrsky odhadovala a odkrojovala cca 100 g kousky. Měla jsem ale poslechnout pana C. a dělat bulky jen 70 gramové. Okraje těsta jsem co nejlépe stlačila k sobě a ušoulela (ano, je to odborný termín) kuličky. Pokud jste měli dobrou mouku s hodně lepkem a dobře jste hnětli, měla by to být hračka. Vyskládala jsem je na plech vyložený pečícím papírem, přikryla utěrkou a nechala ještě naposledy vykynout (zase tak hodinu). Dejte si pozor na mezery - fakt nabudou!
Před pečením jsem vyhřála troubu na 200 °C a každý bochánek důkladně pomašlovala rozšlehaným vejcem. Sezam jsem neměla a mák nemám ráda, takže jsem je nechala holé. Pekla jsem je asi 20 minut do zlatavé barvy.
Před plněním hamburgerovými součástmi doporučuju ještě opéct řezné strany na grilu - detaily dělají dokonalost!
Z tohohle pečiva čiší opravdovost a jsou absolutně nezaměnitelné. Vzhledem k množství použitých vajec a másla se mi druhý den hodily výborně i ke snídani na namazání marmeládou. Do příští várky bulek mám v plánu zkusit ubrat jedno vejce a trochu másla. I neupravený originál receptu vám velmi ochotně doporučím.
Podrobné info: