Ingredience: | |
BIO kakaové máslo Troubelice | 100 g |
kakaová hmota Troubelice | 30 g |
kakaový prášek Troubelice | 100 g |
javorový sirup (agáve, kokosový sirup) | dle chuti |
bio bambucké máslo Purity Vision | 3 - 4 lžičky |
kešu, lískové ořechy, pistácie, arašídy... | dle chuti |
Dostala jsem od manžela k Vánocům mini kazetu kakaových produktů z Čokoládovny Troubelice. Ví moc dobře, čím mi udělat radost, a že tyto produkty miluji a ráda s nimi tvořím. Kvalitní kakaové máslo a kakaový prášek mi nikdy nesmí doma chybět. Přípravu čokolády miluji, jen na ni nebyl čas, přitom zabere poměrně chviličku. Velmi ráda dopřeji sobě i rodině, a to zejména dětem, kvalitu. Některé dnešní čokolády hlavně čokoládové figurky, které děti lákají, mají přímo otřesné složení. Zde víme, z čeho vyrábíme, nejíme žádné obarvené ztužené tuky či jiné šmakulády, prostě a jednoduše raději ne tak často, ale kvalitně. Já jsem produkty z kazety tentokrát chtěla vyzkoušet s mojí novou vášní, a to bambuckým máslem Purity Vision, do kterého jsem se zamilovala. Původně jsem jej využívala jako péči o pokožku novorozence, ale nejen zde se dá použít. Jeho využití je všestranné:
Bambucké máslo navíc pomáhá aktivovat tvorbu kolagenu, díky tomu je neocenitelným pomocníkem v boji proti předčasnému stárnutí pleti a můžete ho použít i k ošetření vašich vlasů.
Hojivé a protizánětlivé vlastnosti činí z bambuckého másla přírodní lék na drobné ranky, popáleniny, rozpukanou kůži, popraskanou a zrohovatělou kůži na patách, kousnutí hmyzem, bolest svalů, různé druhy kožních ekzémů a alergií, dermatitidu, artritidu, revmatismus, spálení od sluníčka a další.
A nyní jeho využití v kuchyni dle tipů výrobce.
Bambucké máslo má tradičně využití v africké kuchyni podobně jako v Asii kokosový olej. Využívá se také pro výrobu léků a v neposlední řadě pro výrobu kvalitní čokolády místo kakaového másla. V Evropě se bambucké máslo používá do luxusních dortů, pralinek a dalších sladkostí nebo třeba jako kvalitní tuk do kořenících směsí a bujónů.
Sušenky jsme již s bambuckým máslem zkoušeli. Dnes jsem se rozhodla vyzkoušet bambucké máslo Purity Vision v čokoládě a tedy musím říct, že se obávám, že jsem nasadila laťku velmi vysoko a nejsem si jistá, jestli nebudu muset připravovat čokoládu pravidelně. V kombinaci s ostatními surovinami tvoří velmi luxusní záležitost. Příprava je velmi snadná a poměrně rychlá. Vezmeme si dvě skleněné misky, ve vodní lázni pozvolna rozehřejeme kakaové máslo. Když máme kakaové máslo zcela rozpuštěné, vyndáme mísu z vodní lázně a rozehřejeme druhou misku, do které dáme kakaovou hmotu (které jsem bohužel měla na zkoušku málo, ideální by bylo jednou tolik, ale ani tak jsem nebyla zklamaná, ale určitě si s množstvím budu dále hrát) a opět ve vodní lázni rozehřejeme. Opět z vodní lázně vyndáme a necháme chvíli stát. Když není mísa příliš horká, vložíme ji do studené (nesmí být horká, jinak by mohla při prudkém ochlazení prasknout) vodní lázně a ochladíme na teplotu přibližně 30°C. Kakaovou hmotu necháme zchladnout rovněž, aby byla příjemná na prst, ideálně, aby mělo jak kakaové máslo a hmota stejnou teplotu! Do mísy s kakaovou hmotou začneme pozvolna přilévat kakaové máslo za stálého míchání metly, následně přidáme kakaový prášek, důkladně metlou zamícháme a nakonec dosladíme dle vlastní chuti javorových sirupem či jiným tekutým sladidlem. Zamícháme, hmota začne houstnout, na mírném plameni opět ve vodní lázni přihřejeme a přidáme bambucké máslo. S tím přihřátím vážně jen lehce, oparně! Tím pádem jsem se pokusila o tzv. temperaci čokolády, profesionálové by se asi zasmály, proces výroby čokolády je umění a proces konšování ručně nikdy nenahradíme, rovněž temperace probíhá v řádech hodin. Temperace: já jsem čokoládu nechala několikrát ochladit a znovu zahřát, pohybovala jsem se přibližně v teplotách zchlazení 25 - 30 a znovu jemné ohřátí 35 - 40 plus mínus (ideální teploty jsou ochlazení na 28°C a ohřátí na 32°C). Pokud máte chuť a čas, můžete několikrát opakovat, já za přítomnosti syna byla ráda, že jsem udělala 2x ochutnávač byl neúprosný a neustále mi lžičkou degustoval. Temperace čokolády probíhá za neustálého míchání, ovlivňuje tvrdost, lesk, konzistenci. Já upřímně neměřím, pouze pocitově.
Za stálého míchání směs opět přihřejeme, tolik, aby se směs dala lít. Vybereme si vhodné formy na přípravu pralinek, dají se koupit různé silikonové formy na pralinky, já zvolila silikonovou formu zvířátka z Billy, která zde byla před časem v prodeji a silikonovou formu na přípravu vaflí, kterou jsem zakoupila v prodejně Orion, lze využít cokoliv silikonového, případně pečícího papíru. Připravenou směs kakaového másla, kakaové hmot, kakaového prášku, javorového sirupu a bambuckého másla nalijeme do formy, do které si přidáme posekané kešu ořechy, lískové ořechy či klidně směs ořechů, sušeného ovoce... prostě co máme rádi. Já dělala zvířátka čistá a variantu s lískovými a kešu ořechy. Po nalití do forem dáme ztuhnout do lednice. Je dobré si pod formu dát něco pevného, prkénko, tácek, aby se nám lépe přenášelo.
No a už jen trpělivě čekáme, čekáme a čekáme, než nám pěkně zatuhne a budeme si moci kousnut.
Přeji příjemné mlsání.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: