Z mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek - kvásek, dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět.
Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme špetku soli, žloutky, bílý jogurt, rum a kvásek včetně trochy mléka.
Zbývající mléko si ponecháme stranou a v případě potřeby ho při zpracování, přidáme do těsta.
Vyhněteme těsto, tak aby se nelepilo. Poté přikryjeme utěrkou a necháme kynout, až se zdvojnásobí objem.
Po vykynutí propracujeme a necháme ještě chvíli kynout.
Po vykynutí těsto dáme na pomoučněný vál, rozválíme placku, která by měla být tlustá 1-1,5 cm.
Poté již vykrajujeme skleničkou kolečka a uprostřed uděláme dírku panákem, nebo vykrajovátkem na cukroví.
Vykrojené středy můžeme ponechat a připravit z nich malé koblížky.
Připravené donuty přeneseme na plech.
A teď jsou dvě možnosti – zdravější verze je, upéct donuty v troubě, nebo verze druhá, hezky smažit do zlatova v rozpáleném oleji.
Po vychladnutí namáčíme donuty v polevách, které máme rádi a sypeme čokoládovým nebo cukrovým zdobením.
Já jsem polevu nanášela mašlovačkou, přišlo mi to praktičtější, místo namáčení.