Ingredience na cca 1/2 l: | |
jablka oloupaná a nakrájená | 750 g |
třtinový cukr | 375 g |
rozinky | 250 g |
jablečný ocet | 350 ml |
středně velká cibule | 1 ks |
hořčičná semínka | 1 lžička |
mletý zázvor | 1 lžička |
sůl | 1/2 lžičky |
Už delší dobu jsem chtěla zkusit domácí čatní. Nakoupili jsme hodně jablek, tak proč to nezkusit s nimi. Stačilo jen sehnat rozinky, jablečný ocet, hořčičná semínka a mohlo se jít kuchtit. A teď můžete i vy.
A co to čatní vlastně je? Vypadá sice jako normální džem, ale rozdíly tu jsou. Jedním z nich je i fakt, že čatní nemusí být jen z ovoce, ale samozřejmě i ze zeleniny. Dalším je příprava. U džemů se používá většinou jen ovoce, cukr a nějaký druh želírovacího cukru. U čatní je to jiné. Na jeho výrobu se používá ocet, dále například cibule, česnek, rozinky a hlavně koření. Tady si může člověk vyhrát a použít chilli, zázvor, hřebíček, skořici, pepř, v některých receptech sem zahlédla i kurkumu a sladkou papriku. Já jsem se ale u prvního pokusu experimentů zdržela a vyzkoušela klasické jablečné čatní.
Nakrájená jablka nasypte do středně velkého hrnce a přidejte všechny ostatní ingredience. Vše opravdu dobře promíchejte. Směs přiveďte k varu (na středním plameni) a následně duste asi 30 až 40 minut. Nedávejte na hrnec pokličku. Během vaření nezapomeňte směs čas od času promíchat, jinak se vám později připálí. Až bude omáčka hustá, lehce lepkavá, ale pořád budou vidět kusy ovoce, sundejte hrnec z ohně. Až vše naprosto vychladne, rozdělte čatní do připravených sklenic. Ty musí být dobře umyté, sterilizované a suché. Hotové čatní skladujte nejlépe ve spíži, po otevření v lednici. A když budete chtít, můžete ho třeba darovat! V hezkých skleničkách, s mašličkou a věnováním.
Podrobné info: