Pažitka
Název:

Domácí jablečné čatní


Domácí jablečné čatní


Ingredience:
Ingredience na cca 1/2 l:
jablka oloupaná a nakrájená750 g
třtinový cukr375 g
rozinky250 g
jablečný ocet350 ml
středně velká cibule1 ks
hořčičná semínka1 lžička
mletý zázvor1 lžička
sůl1/2 lžičky
Postup přípravy:

Už delší dobu jsem chtěla zkusit domácí čatní. Nakoupili jsme hodně jablek, tak proč to nezkusit s nimi. Stačilo jen sehnat rozinky, jablečný ocet, hořčičná semínka a mohlo se jít kuchtit. A teď můžete i vy.

A co to čatní vlastně je? Vypadá sice jako normální džem, ale rozdíly tu jsou. Jedním z nich je i fakt, že čatní nemusí být jen z ovoce, ale samozřejmě i ze zeleniny. Dalším je příprava. U džemů se používá většinou jen ovoce, cukr a nějaký druh želírovacího cukru. U čatní je to jiné. Na jeho výrobu se používá ocet, dále například cibule, česnek, rozinky a hlavně koření. Tady si může člověk vyhrát a použít chilli, zázvor, hřebíček, skořici, pepř, v některých receptech sem zahlédla i kurkumu a sladkou papriku. Já jsem se ale u prvního pokusu experimentů zdržela a vyzkoušela klasické jablečné čatní.

Nakrájená jablka nasypte do středně velkého hrnce a přidejte všechny ostatní ingredience. Vše opravdu dobře promíchejte. Směs přiveďte k varu (na středním plameni) a následně duste asi 30 až 40 minut. Nedávejte na hrnec pokličku. Během vaření nezapomeňte směs čas od času promíchat, jinak se vám později připálí. Až bude omáčka hustá, lehce lepkavá, ale pořád budou vidět kusy ovoce, sundejte hrnec z ohně. Až vše naprosto vychladne, rozdělte čatní do připravených sklenic. Ty musí být dobře umyté, sterilizované a suché. Hotové čatní skladujte nejlépe ve spíži, po otevření v lednici. A když budete chtít, můžete ho třeba darovat! V hezkých skleničkách, s mašličkou a věnováním. 

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Tereza Pánková

    zavřít okno