Pažitka
Název:

Domácí jogurtová pomazánka

vegetariánský recept


Domácí jogurtová pomazánka


Ingredience:
Ingredience:
jogurt bílý1500 g
smetana ke šlehání200 g
sůl1 plná lžička
Postup přípravy:

Internetem kolují recepty na "domácí lučinu". I já jsem podlehla, vyzkoušela a zjistila, že je to nejen dobré, lacinější, ale i lépe se to roztírá. Takže do různých pomazánek naprosto ideální. Pomazánka je dokonce o něco méně tučnější než klasická lučina. A proč jsem recept nepojmenovala domácí lučina? Protože to lučina není. Ta není z kysaných mléčných výrobků a chutná trošičku jinak. Tahle domácí pomazánka nám doma osobně chutná o trochu víc. Chcete-li ochutnat, směle do toho.

Všechny ingredience vložíme do misky a pečlivě promícháme. Připravíme si vyšší nádobu, do které pasuje cedník. Mezi cedníkem a dnem nádoby musí být dost místa na odkapávání syrovátky a vykape jí skoro litr.
Cedník vyložíme plátýnkem. Já používám vyvařenou čtvercovou plenu. Kdo nemá děti, požádá maminku nebo nejbližší dětnou kamarádku.
Do plátýnka nalijeme směs, přikryjeme zbylými cípy, přiklopíme poklicí a dáme na 24 hodin do chladu. Pokud není nádoba dostatečně hluboká, není problém průběžně vykapanou syrovátku slévat. Sama to tak dělám.

Po 24 hodinách máme připravenou krémovou pomazánku, kterou jen přemístíme do krabiček. Nebo rovnou konzumujeme. Z původního množství je asi 800-850 g pomazánky. Tzn. víc než půlka hmotnosti vykape jako syrovátka. 

Některé recepty radí použít místo tučné smetany tu méně tučnou na vaření (cca 10% tuku), nebo zakysanou smetanu. Zkoušela jsem variantu se zakysankou, ale pomazánka byla na můj vkus už trochu kyselá. Na chlebu to sice cítit nebylo, (jen když se ochutnala samotná na lžičce), takže zůstáváme u klasiky se šlehačkou.
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno