Pažitka
Název:

Domácí kečup


Domácí kečup


Ingredience:
Ingredience:
hodně uzrálá rajčata2 kg
sůl1 lžíce
cukr150 g
neloupaná jablka25 dkg
cibule25 dkg
ocet125 ml
sladká paprika1 lžíce
pálivá paprika1/2 lžíce
skořice1/4 lžičky
hřebíček5 ks
nové koření5 kuliček
celý pepř5 kuliček
Postup přípravy:

Máte hodně rajčat a nestíháte je konzumovat, stejně tak jako my? Lečo už je zavařené, takže přišel na řadu domácí KEČUP. Pro dospěláky pálivý a pro děti jemný, ale moc dobrý.
Pro dnešek zavírám kuchyň, jdu si uvařit kafčo... Hezký zbytek neděle přeji! 

Rajčátka, jablíčka a cibuli nakrájíme na kolečka a dáme vařit s octem, solí a kořením na 1 a ½ hodiny.
Pak přidáme cukr a vaříme ještě bez pokličky asi 15 minut, prostě dokud kečup nezhoustne (neodpaří se přebytečná voda). Poté vyjmeme koření (je lepší si koření dát do čajového sítka) a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Horký kečup plníme do sklenic a uzavřeme víčky. Pro lepší uchování kečup krátce sterilizujeme (při 80°C 15 minut). Pokud uchováte v lednici, nemusí se sterilizovat.

A na dotaz proč jsou v kečupu jablka? Jablka dodají Kečupu pektin (a ten nejen že působí jako přírodní pojivo, ale i redukuje množství cholesterolu v těle a upravuje střevní flóru), kečup je díky jablku hustější, pěkně zjemní chuť a ještě je zdravý. Z tohoto množství ingrediencí, jsem měla 6 malých sklenic kečupu.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno