Ingredience: | |
hodně uzrálá rajčata | 2 kg |
sůl | 1 lžíce |
cukr | 150 g |
neloupaná jablka | 25 dkg |
cibule | 25 dkg |
ocet | 125 ml |
sladká paprika | 1 lžíce |
pálivá paprika | 1/2 lžíce |
skořice | 1/4 lžičky |
hřebíček | 5 ks |
nové koření | 5 kuliček |
celý pepř | 5 kuliček |
Máte hodně rajčat a nestíháte je konzumovat, stejně tak jako my? Lečo už je zavařené, takže přišel na řadu domácí KEČUP. Pro dospěláky pálivý a pro děti jemný, ale moc dobrý.
Pro dnešek zavírám kuchyň, jdu si uvařit kafčo... Hezký zbytek neděle přeji!
Rajčátka, jablíčka a cibuli nakrájíme na kolečka a dáme vařit s octem, solí a kořením na 1 a ½ hodiny.
Pak přidáme cukr a vaříme ještě bez pokličky asi 15 minut, prostě dokud kečup nezhoustne (neodpaří se přebytečná voda). Poté vyjmeme koření (je lepší si koření dát do čajového sítka) a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Horký kečup plníme do sklenic a uzavřeme víčky. Pro lepší uchování kečup krátce sterilizujeme (při 80°C 15 minut). Pokud uchováte v lednici, nemusí se sterilizovat.
A na dotaz proč jsou v kečupu jablka? Jablka dodají Kečupu pektin (a ten nejen že působí jako přírodní pojivo, ale i redukuje množství cholesterolu v těle a upravuje střevní flóru), kečup je díky jablku hustější, pěkně zjemní chuť a ještě je zdravý. Z tohoto množství ingrediencí, jsem měla 6 malých sklenic kečupu.
Podrobné info: