zelí | 1/4 hlávky |
řepa | 1 ks |
mrkev | 2 ks |
mořská sůl | dle chuti |
Ingredience: |
Pickles po domácku.
Zelí nakrájíme najemno, řepu a mrkev nastrouháme nahrubo, prosolíme. Další postup je obdobný jako při výrobě kvašeného zelí. Namačkáme vše do zavařovací sklenice nebo jiné nádoby ideálně s užším hrdlem tak, aby zelenina byla pod vodou, kterou sama pustila.
Zatížíme další sklenicí (např. od přesnídávky) naplněnou vodou a takto celé položíme na podložku, kam bude odtékat přebytečná tekutina při kvašení (vypění). Vše dáme na teplé místo (stačí běžná pokojová teplota), kde necháme kvasit 5 dní. Při skladování je důležité, aby byla zelenina stále ponořená, takto vydrží v lednici i několik měsíců, my jí ale sníme již během několika dnů.
Povídání o pickles:
Nakládání a přírodní kvašení zeleniny je starobylý způsob jejího uchovávání a je jedním z důležitých prvků zdravé výživy. Díky mléčnému kvašení se uchovávají a navyšují v zelenině vitamíny, zejména vitamin C, probiotické prvky, minerály a velmi důležité enzymy, na které je dnešní běžná strava chudá. Zelenina kvašením získává léčebné účinky na trávící systém, střeva mechanicky pročišťuje a zároveň jim dodá důležité látky, podporuje tak imunitu a dodává nám energii. Je nenahraditelná při problémech s játry, tlustým střevem, ale napomáhá také při bolestech hlavy, kdy jí jíme nalačno. Kvasit můžeme téměř jakoukoliv zeleninu v různých kombinacích.
Podrobné info: