Pažitka
Název:

Domácí krátce kvašená zelenina

vegetariánský recept


Domácí krátce kvašená zelenina


Ingredience:
zelí1/4 hlávky
řepa1 ks
mrkev2 ks
mořská sůl dle chuti
Ingredience:
Postup přípravy:

Pickles po domácku.

Zelí nakrájíme najemno, řepu a mrkev nastrouháme nahrubo, prosolíme. Další postup je obdobný jako při výrobě kvašeného zelí. Namačkáme vše do zavařovací sklenice nebo jiné nádoby ideálně s užším hrdlem tak, aby zelenina byla pod vodou, kterou sama pustila.

Zatížíme další sklenicí (např. od přesnídávky)  naplněnou vodou a takto celé položíme na podložku, kam bude odtékat přebytečná tekutina při kvašení (vypění). Vše dáme na teplé místo (stačí běžná pokojová teplota), kde necháme kvasit 5 dní. Při skladování je důležité, aby byla zelenina stále ponořená, takto vydrží  v lednici i několik měsíců, my jí ale sníme již během několika dnů.

Povídání o pickles:

Nakládání a přírodní kvašení zeleniny je starobylý způsob jejího uchovávání a je jedním z důležitých prvků zdravé výživy. Díky mléčnému kvašení se uchovávají a navyšují v zelenině vitamíny, zejména vitamin C, probiotické prvky, minerály a velmi důležité enzymy, na které je dnešní běžná strava chudá. Zelenina kvašením získává léčebné účinky na trávící systém, střeva mechanicky pročišťuje a zároveň jim dodá důležité látky, podporuje tak imunitu a dodává nám energii. Je nenahraditelná při problémech s játry, tlustým střevem, ale napomáhá také při bolestech hlavy, kdy jí jíme nalačno. Kvasit můžeme téměř jakoukoliv zeleninu v různých kombinacích.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Soňa Dvořáková

    zavřít okno