Pažitka
Název:

Domácí kváskové špaldové rohlíčky s Českým Ghíčkem


Domácí kváskové špaldové rohlíčky s Českým Ghíčkem


Ingredience:
Na rozkvašení:
žitný celozrnný kvásek20 g
špaldová mouka T 630 nebo polohrubá166 g
voda (dle savosti a druhu mouky)83 - 100 ml
Dále budeme potřebovat:
České Ghíčko Bio3 lžíce
špaldová mouka (já si míchám 150g špaldová hladká celozrnná a 183g špaldová typ 630333 g
himalájská růžová sůl10 g
třtinový cukr10 g
voda166 g
Postup přípravy:

Už přesně nevím, kde jsem viděla původní video recept, bohužel se mi jej nepovedlo dohledat, ale i tak bych moc ráda poděkovala autorovi.

Ideálně večer si rozkvasíme kvásek, použijeme 20g žitného celozrnného kvasu z lednice, který smícháme se špaldovou moukou a vodou, promísíme a přikryjeme igelitovým sáčkem. Mně se nejvíce osvědčilo, připravovat rozkvas ve skleněných nádobách. Rozkvas bude potřebovat přibližně 12 hodin, vše je závislé na okolní teplotě.

Když máme rozkvas připravený, smícháme jej s ingrediencemi na těsto. Do rozkvasu přidáme 3 lžíce Ghí, mouku, sůl, cukr a vodu, důkladně propracujeme těsto, které necháme 3-4 hodin kynout. Čas je opět závislý na okolní teplotě.

Po nakynutí těsto prohněteme, rozdělíme na 80g dávky a vyválíme válečkem ovál, který postupným rolováním stočíme, připravené rohlíky klademe na pečící papír, které postříkáme rozprašovačem, přikryjeme igelitem a necháme opět 1-2 hodiny kynout. Nakynuté rohlíky postříkáme opět rozprašovačem, přidáme hrubozrnnou sůl, případně semínka, mák a dáme do rozehřáté trouby na 230°C, pečeme horkovzduchem přibližně 10 minut dozlatova. Po upečení klademe na mřížku a necháme vychladnout.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno