Ingredience: | |
mouka špaldová celozrnná/ špaldová hladká | 500 g |
bilý jogurt Hollandia | 1 kelímek |
sůl | 1,5 lžičky |
olej | 1,5 lžíce |
bezfosfátový prášek do pečiva | 1/2 balíčku |
droždí | 1/2 kostky |
mandlové mléko | 1/4 l |
olej či sádlo | na opečení |
Na langoše: | |
směs kečupu a česneku | dle chuti |
sýr Gouda | na posypání |
S koncem léta je v okolní vesnici pouť, kde se prodávají různé dobroty a jednou z dobrot jsou právě Langoše. Jenže to má jeden háček většinou plavou v oleji, takže pak večer úpím je mi těžko a zle. To se vám po těchto rozhodně nestane, pokud nejste žlučníkáři a nedržíte dietu.
Tento recept mam od naší rodinné známé Ivanky Kočkové, která se o něj semnou podělila. Já jsem si vyměnila druh mouky a mléka.
V hrnci si ohřejeme rostlinné mléko a přidáme do něj droždí.
Prosejeme mouku, přidáme sůl, olej, jogurt, prášek do pečiva, začneme prodělávat těsto a přidáme směs mléka a droždí. Pořádně prohněteme v případě, že se bude lepit, přidáme ještě mouku, ale lepivější zůstane.
Necháme kynout hodinu v chladu. Ideální je nějaké chladné místo, ale v létě mi vykynulo i při pokojové.
Po vykynutí si pomoučníme vál nebo lépe silikonovou podložku a uválíme placky. Rozehřejeme tuk v pánvi a opečeme.
Rozděláme si kečup s česnekem, potřeme a konzumujeme.
Zbytek těsta dáme do lednice do nějakého boxu, pořád zvětšuje objem. Lze péct i v troubě. Použití na sladko na slano. Lze využít i jako podklad na pizzu.
Podrobné info: