Pažitka
Název:

Domácí langoše


Domácí langoše


Ingredience:
Ingredience:
mouka špaldová celozrnná/ špaldová hladká500 g
bilý jogurt Hollandia1 kelímek
sůl1,5 lžičky
olej1,5 lžíce
bezfosfátový prášek do pečiva1/2 balíčku
droždí1/2 kostky
mandlové mléko1/4 l
olej či sádlo na opečení
Na langoše:
směs kečupu a česneku dle chuti
sýr Gouda na posypání
Postup přípravy:

S koncem léta je v okolní vesnici pouť, kde se prodávají různé dobroty a jednou z dobrot jsou právě Langoše. Jenže to má jeden háček většinou plavou v oleji, takže pak večer úpím je mi těžko a zle. To se vám po těchto rozhodně nestane, pokud nejste žlučníkáři a nedržíte dietu.
Tento recept mam od naší rodinné známé Ivanky Kočkové, která se o něj semnou podělila. Já jsem si vyměnila druh mouky a mléka.

V hrnci si ohřejeme rostlinné mléko a přidáme do něj droždí. 
Prosejeme mouku, přidáme sůl, olej, jogurt, prášek do pečiva, začneme prodělávat těsto a přidáme směs mléka a droždí. Pořádně prohněteme v případě, že se bude lepit, přidáme ještě mouku, ale lepivější zůstane.

Necháme kynout hodinu v chladu. Ideální je nějaké chladné místo, ale v létě mi vykynulo i při pokojové. 
Po vykynutí si pomoučníme vál nebo lépe silikonovou podložku a uválíme placky. Rozehřejeme tuk v pánvi a opečeme.

Rozděláme si kečup s česnekem, potřeme a konzumujeme.

Zbytek těsta dáme do lednice do nějakého boxu, pořád zvětšuje objem. Lze péct i v troubě. Použití na sladko na slano. Lze využít i jako podklad na pizzu.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno