Ingredience: | |
Choceňský smetanový jogurt | 3 ks (3x380g) |
zakysaná smetana | 1 ks (200g) |
sůl | 1 lžička |
Domácí Lučina v mém seznamu receptů si už delší dobu žádá refresh. A tak je taky, s koukatelnými fotkami a s dobrými tipy navíc. Je to sice už nějakou dobu tak notoricky známý recept, že ho možná není třeba ani uvádět, ale tak přeci jen, kdyby ho někdo neznal.
Cedník vyložíme plátnem (já používám lněný kapesník). Aby se nám plátno do cedníku lépe rovnalo, můžeme ho předtím namočit a důkladně vyždímat, bude tvárnější. Cedník umístíme nad hlubší misku.
Jogurty, zakysanou smetanu a sůl dáme do mísy a důkladně promícháme se solí (sůl je důležitá, zajistí lepší a rychlejší vypuzování vody). Aby se nám jogurt lépe vyklápěl, otočíme ho vzhůru nohama a dno kelímku opatrně propíchneme nožem, celý obsah by se beze zbytku měl vyklopit.
Směs přemístíme do cedníku vyloženého plátnem a necháme cca 24 hodin někde v chladu odstát.
Po této době vykape ze směsi většina syrovátky (tu poté můžeme vypít nebo dál použít třeba do pečení) a hmota v cedníku zhoustne. Tu vyklopíme nejlépe do skleněné misky (ta nepřejímá pachy) a podle potřeby odebíráme a mícháme s ostatními surovinami (např. s čerstvou pažitkou či jinými čerstvými bylinkami). Lučina je výborná i v kombinaci mleté sladké papriky, čerstvého paprikového lusku a pepře.
Podrobné info: