Ingredience: | |
vepřová kýta | 1 kg |
med | 1 lžíce |
Praganda | 26 g |
voda | 100 ml |
Nebo: | |
vepřová kýta | 1 kg |
med | 1 lžíce |
sůl | 26 g |
šťáva z červené řepy | 100 ml |
Maso očistěte od blan a šlach a nakrájejte na kostičky asi 1,5x1,5cm.
100g masa namelte (šunka se tím krásně spojí a půjde dobře krájet, nebude se rozpadat).
Kostky masa spolu s namletým masem dejte do hnětače, případně do mísy - pokud budete maso míchat ručně.
Rozmíchejte si Pragandu/sůl s vodou/šťávou z řepy a přidejte lžíci medu.
Směs přilijte k masu a začněte promíchávat.
Nemám robot s hnětacími háky, ale se dvěma lopatkami co se hrozně rychle točí, takže nechávám maso míchat jen 5 minut a stačí to, ale uvádí se, že v robotu s háky by se směs měla míchat 20 někdy až 30 minut...Ručně to taky nějakou dobu zabere.
Směs naplňte do tlačenkového střeva. Dělám to tak, že si ho vložím do válcové odměrky, můžete použít cokoliv, vysokou sklenici, uříznutou petku...Jak jsem psala v úvodu, rádo praská ve sváru a v nádobě se vám bude střevo plnit lépe a tak snadno nepraskne.
Maso co nejvíce upěchujte. Folii zavažte a nechte v lednici odpočívat minimálně hodinu.
Já jsem takto připravenou šunku ještě zavakuovala a po hodině jsem jí dala do nahřáté vody a při 75°C jsem ji nechala 90minut v sous-vide hrnci.
Příprava v troubě: V hrnci nebo vyšším pekáči s víkem si zahřejte vodu na 80 - 85°C, vložte šunku, přiklopte a nechte v troubě nastavené na 75°C 90 minut. Protože vám nejspíš bude ve vodě šunka plavat, můžete ji něčím zatížit nebo po 45minutách v trouubě obrátit potopenou stranou nahoru.
Hotovou šunku nechte ve folii vychladit v lednici do druhého dne.
Podrobné info: