Ingredience (cca 10 ks): | |
sušené meruňky | 100 g |
datle | 100 g |
nasekané pekanové ořechy | 70 g |
slunečnicová semínka | 30 g |
med | 100 g |
ovesné vločky | 170 g |
Za tým naší Zdravé 5 jsem pekla hromadu jídla na charitativní snídani. To je akce, kdy zaměstnanci přinesou do práce domácí jídlo a kolegové si jej od nich kupují za peníze, které se pak věnují k charitativním účelům (za nás dětem do dětských domovů). Pro jídlo, které jsem připravila, si večer přijela moje šéfová s tím, že ho ráno z časových důvodů za mě do práce vezme. A ještě týž večer mi psala: „Neodolala jsem a ty tvoje tyčky jsou absolutně boží! Lepší domácí jsem nejedla! Objednávám si jich vagón!“. Tak jsem tedy slíbila, že místo vagónu pošlu recept. Určený samozřejmě výhradně pro moji báječnou šéfovou, vy se na tom jen tak nenápadně svezete.
Při použití sušeného ovoce doporučuji začít s přípravou na tyčinky o něco dříve a ovoce si namočit, s těstem se vám pak bude daleko lépe pracovat. Meruňky a datle tedy zalijte vodou a nechte alespoň dvě hodinky nasát. Přebytečnou vodu poté s lehkým vymačkáním slijte.
Ovoce nakrájejte na menší kousky (řekněme o velikosti půl centimetru). Dejte do velké mísy a přidejte drcené ořechy a také slunečnici. Třetinu vloček umelte (nebo použijte jemné kupované vločky, které už mleté jsou), zbylé dvě třetiny můžete použít, jak jsou. Pak už jen med a míchat a míchat. Nejlépe uděláte, pokud na věc půjdete holou rukou a směs budete promačkávat, dokud se nezačne trošku pojit k sobě. Žádné jednotné těsto nečekejte, stále budete mít hromadu ovesných hrudek, jde ale o to celou směs dobře propojit s medem, aby se pak snadno pěchovala do pekáčku.
Pekáček vyložte pečícím papírem a hmotu do něj namačkejte na výšku cca 1 centimetr. Opravdu mačkejte a pěchujte, aby se vám směs nerozpadala a dobře držela pohromadě. Opět na to nejlépe funguje obyčejná lidská ruka.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 20 minut horkovzduch (nebo dle zkušeností s vlastní troubou). Pokud máte rádi tyčinky křupavé, můžete péci déle, pokud spíše měkké, rozhodně je nepřepečte, protože pak by se vám vysušily.
Upečenou směs nechte dobře vychladnout, aby se vám snadněji krájela. Krájejte ostrým nožem na velkém prkénku na obdélníčky, čtverečky, trojúhelníčky či libovolné jiné tvary, které si představujete. Hotovou tyčinku pak ještě můžete zabalit do pečícího papíru a svázat provázkem, nicméně pro rychlou spotřebu to není nutné.
Množství vystačí na půlku malého plechu o velikosti 20 x 30 cm. Pokud tyčinky využijete, můžete je udělat ve dvojnásobném množství a budete mít tak akorát na plný plech, ale ani použití polovičního množství nevadí, v půli plechu prostě uděláte „čáru“ – těsto se udrží tam, kam jste ho umístili. Nadbytečné tyčinky je prý možno i zamrazit, ale u nás jaksi žádné nenadbyly.
Ovoce či ořechy do směsi můžete samozřejmě libovolně měnit, můžete vyzkoušet i sirup místo medu či přidat kakao, skořici nebo vanilku. Super tipy na tyčinky najdete i na blogu mojí kamarádky Kačky Cookačky. Krásný článek na toto téma i s různými vychytávkami najdete taky u Florentýny v Kuchařce pro dceru.
Dětská specifika: