Ingredience: | |
kachní játra | 850 g |
česnekový bok | 160 g |
větší cibule | 2 ks |
sušený česnek | 1 lžička |
máslo | 200 g |
smetana ke šlehání | 200 ml |
čirá želatina na slané dobroty | 1 sáček |
brusinky + sušené švestky | 1 hrst |
kvalitní červené víno/slivovice/griotka | dle chuti |
sůl | dle chuti |
černý pepř | špetka |
tymián | dle chuti |
tlučený hřebíček | dle chuti |
mletá kořice | dle chuti |
drcený badyán | dle chuti |
sekané mandle | dle potřeby |
Skvělá chuťovka, jejíž příprava je rychlá. Pak už jen stačí vydržet, než se řádně vychladí, a můžete servírovat.
Brusinky a švestky namočíme do vína nebo do slivovice nebo griotky. Játra kuchyňsky upravíme (odblaníme). Na části másla necháme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěná a jemně pokrájená jatýrka a zprudka je orestujeme. Na dobu cca 8 minut. Přisypeme nadrcené koření. Směs necháme chvíli vychladnout, přidáme smetanu se želatinou, (kterou jsme ušlehali se želatinou a dali na chvíli do mikrovlnky.). Přidáme na jemno pokrájenou slaninku, nasekané mandle a ponorným mixerem rozmixujeme. Přidáme okapané brusinky a švestky, zlehka vmícháme a osolíme a dopepříme podle každého. Do formy na srnčí hřbet vložíme alobal, poklademe jej plátky slaniny (nebo plátky mandlí) a nalijeme do formy vzniklou paštikovou směs. Zalijeme zbylým rozpuštěným máslem. Přikryjeme alobalem nebo potravinářskou folií a dáme přes noc do chladu. Krájíme na pečivo nebo plníme paštikou - sáčkem na zdobení dortů plníme listové košíčky, taky to je pak výborné. Paštika je bez "éček " a víme, co jíme. Dobrou chuť.
Podrobné info: