Pažitka
Název:

Domácí paštika z kachních jater, s brusinkami a švestkami v červeném víně


Domácí paštika z kachních jater, s brusinkami a švestkami v červeném víně


Ingredience:
Ingredience:
kachní játra850 g
česnekový bok160 g
větší cibule2 ks
sušený česnek1 lžička
máslo200 g
smetana ke šlehání200 ml
čirá želatina na slané dobroty1 sáček
brusinky + sušené švestky1 hrst
kvalitní červené víno/slivovice/griotka dle chuti
sůl dle chuti
černý pepř špetka
tymián dle chuti
tlučený hřebíček dle chuti
mletá kořice dle chuti
drcený badyán dle chuti
sekané mandle dle potřeby
Postup přípravy:

Skvělá chuťovka, jejíž příprava je rychlá. Pak už jen stačí vydržet, než se řádně vychladí, a můžete servírovat.

Brusinky a švestky namočíme do vína nebo do slivovice nebo griotky. Játra kuchyňsky upravíme (odblaníme). Na části másla necháme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěná a jemně pokrájená jatýrka a zprudka je orestujeme. Na dobu cca 8 minut. Přisypeme nadrcené koření. Směs necháme chvíli vychladnout, přidáme smetanu se želatinou, (kterou jsme ušlehali se želatinou a dali na chvíli do mikrovlnky.). Přidáme na jemno pokrájenou slaninku, nasekané mandle a ponorným mixerem rozmixujeme. Přidáme okapané brusinky a švestky, zlehka vmícháme a osolíme a dopepříme podle každého. Do formy na srnčí hřbet vložíme alobal, poklademe jej plátky slaniny (nebo plátky mandlí) a nalijeme do formy vzniklou paštikovou směs. Zalijeme zbylým rozpuštěným máslem. Přikryjeme alobalem nebo potravinářskou folií a dáme přes noc do chladu. Krájíme na pečivo nebo plníme paštikou - sáčkem na zdobení dortů plníme listové košíčky, taky to je pak výborné. Paštika je bez "éček " a víme, co jíme. Dobrou chuť. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno