Ingredience: | |
červený a černý rybíz | dle potřeby |
cukr na 1 litr šťávy | 1,7 kg |
kyselina citronová | dle potřeb |
Léto opravdu miluju. Dozrávají třešně, višně, borůvky, angrešty, ale i můj oblíbený rybíz. Děti ho rády zobou přímo z keříků, a pak také celé léto konzumují oblíbenou domácí šťávu z rybízového sirupu.
Rybíz odstopkujeme, propláchneme vodou a rozmačkáme. Přilijeme tolik vody, aby byl zcela ponořený, a přidáme trochu kyseliny citrónové, aby nekvasil. Necháme odstát do druhého dne, občas ale promícháme.
Celou směs zlehka procedíme přes plátno (zkuste upevnit plátno na nohy obrácené židle, pod něj nádobu a nechte vše co nejvíce vykapat vlastní vahou, zbytek pak vymačkejte).
Šťávu přelijeme do většího hrnce a přidáme cukr - na každý litr šťávy dejte 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové. Čím je rybíz sladší, tím více kyseliny citrónové. Hrnec dáme na sporák a přitom mícháme, dokud se veškerý cukr úplně nerozpustí. Průběžně sbíráme pěnu. Ještě horkým sirupem naplníme láhve, zavíčkujeme a necháme vychladnout. Takto připravený sirup v láhvích nezrosolovatí. Z 2 litrů šťávy rybízu můžete získat asi tak 5 litrů sirupu.
Vendy tip: lze použít i cukr třtinový.
Podrobné info: