Pažitka
Název:

Domácí sekaná


Domácí sekaná


Ingredience:
Na 2 šišky sekané:
menší cibule2 ks
mrkev1 ks
slunečnicový olej1 lžíce
houska1 ks
mléko100 ml
česnek3 stroužky
mleté vepřové maso500 g
mleté hovězí maso500 g
sůl dle chuti
pepř špetka
Na dokončení klasické sekané se slaninou:
vejce1 ks
pivo100 ml
worchester1 lžíce
kečup1 lžíce
hořčice1/2 lžíce
chilli (nemusí být)1/2 lžičky
majoránka1 lžíce
slanina na plátky100 g
Na dokončení sekané se švestkami s nádechem Asie:
vejce1 ks
sušené švestky60 g
med1 lžička
garam masala1 lžička
koriandr1 lžíce
skořice1/2 lžičky
Postup přípravy:

Zase jsme jednou strávili celý víkend doma, takže mám navařeno a napečeno na celou řadu příspěvků dopředu. Úplně všechno, co jsem si naplánovala, se mi povedlo, takže jsem chvíli váhala, o co se s vámi dneska podělím. 

Vyhrál sobotní oběd, na který jsme se chystali už od října, kdy jsme v Apetitu objevili univerzální recept na sekanou. Tipla bych si, že se po prohlédnutí fotek nepoženete hned do kuchyně, protože nejde o nic extra vizuálně přitažlivého. Budete mi tedy muset důvěřovat, když vám řeknu, že se mi dlouho nic takhle nepovedlo.

Nemohli jsme si tak úplně vybrat, kterou variantu připravit, takže jsme si udělali rovnou dva druhy. Postup i suroviny shrnu do jednoho receptu, protože se velká část přípravy překrývala pro obě "příchutě".

Cibuli jsem nasekala najemno a mrkev nastrouhala. Na pánvi jsem rozehřála olej, osmahla na něm cibulku a po chvíli přidala i mrkev. Na závěr jsem do pánve prolisovala česnek. Když byla zelenina zkaramelizovaná, přendala jsem polovinu do misky na švestkovou sekanou. Ke zbytku jsem přilila pivo a nechala ho úplně vyvařit. Tuto půlku zeleniny jsem přendala do misky na klasickou sekanou.

Housku jsem nakrájela na drobné kostičky a nechala jí nasáknout v mléce.

Maso jsem promíchala, osolila, opepřila a rozdělila na poloviny do misek se základem. Do každé sekané jsem pak přidala polovinu housky, ze které jsem lehce vyždímala mléko a všechny zbylé suroviny. Dělala jsem to všechno od oka, takže berte napsaná množství s rezervou.

Z každé dobře promíchané hmoty jsem vytvarovala šišku. Snažila jsem se jí moc neuplácat, protože v Apetitu psali, že by pak byla málo šťavnatá. Mám pocit, že ty naše by byly šťavnaté, i kdybychom je do kýženého tvaru vylisovali. Obě sekané jsem položila na plech vyložený pečícím papírem. Tu klasickou jsem ještě dozdobila slaninou a dala je péct na 190 °C do zlatova. Trvalo to asi tak 45 minut.

Po upečení jsem sekanou přendala na prkénko. Po lehkém vychladnutí jsem je nakrájela na plátky a servírovala s bramborovou kaší.

Trochu jsem čekala, že bude ten švestkový pokus propadák, ale nakonec byly oba druhy vynikající. Geniální na tomhle receptu je to, že si můžete vymyslet jakoukoli svojí verzi, z jakéhokoli masa s jakýmkoli zeleninovým základem. Zároveň ale máte k dispozici instrukce, od kterých se můžete odrazit. Ještě jednou to tedy zopakuju - DOPORUČUJU!!!

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Lenka Bobková

    zavřít okno