Ingredience: | |
mleté maso (vepřové a hovězí) | 1 kg |
bílý rohlík den starý | 3 ks |
anglická slanina | 100 g |
středně velká cibule | 1 ks |
český česnek | 3 - 4 stroužky |
hladkolistá petrželka | větší hrst |
vejce | 1 ks |
mléko | 150 - 200 ml |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
máslo | dle potřeby |
Víkendové vaření je u nás ve znamení klasické kuchyně. Tentokráte padla volba na domácí sekanou. Všem v rodině chutná a musím přiznat, že nejlépe ji umí manžel, a proto byla její příprava v jeho režii. Na mě už bylo" jen" její pečení a příprava přílohy a salátu. Manžel dostal na dopoledne obě děti a tak vyrazily ven a na mě čekal úklid celého bytu a dopřipravení oběda. Takže klasická dělba práce v praxi.
Najemno nakrájíme cibulku, stroužky česneku a anglickou slaninu. Cibulku společně se slaninou opečeme (zesklovatíme cibulku) na olivovém oleji a na závěr opečeme i s nadrobno nakrájeným česnekem. Směs necháme trochu zchladnout.
Mezitím si nakrájíme rohlíky na menší kostičky, dáme do mísy a zalijeme mlékem. Promícháme, aby se mléko vsáklo do nakrájených kousků rohlíků. Poté vymačkáme z rohlíků přebytečné mléko a dáme rohlíky do druhé mísy, v níž máme mleté maso, které je osolené a opepřené čerstvým pepřem. Přidáme vlažnou směs cibulky, anglické a česneku k masu a rohlíkům.
Do směsi rozklepneme jedno vajíčko a přidáme nasekanou petrželku. Poté předáme trochu vody, aby se směs lépe spojila, a důkladně vše společně promícháme. Připravenou směs dáme buď do formy na biskupský chlebíček nebo jiné vyšší pečící formy, nebo ze směsi uděláme bochánky, z nichž je třeba dostat co nejvíce vzduchu, aby se při pečení nerozpadla. Do rozehřáté trouby na 180°C vložíme sekanou, kterou pečeme cca 30 min. pod alobalem a poté dopečeme cca 30 min. (statické pečení), dokud se nevytvoří krusta (na závěr lze dát i horní gril). Pro lepší chuť lze na povrch vložit plátky másla.
Podáváme s domácí bramborovou kaší, nejlépe připravenou s troškou smetany či alespoň 3,5% plnotučným mlékem a máslem.