Ingredience: | |
tapioková mouka | 1 hrnek |
mletá zlatá lněná semínka | 1 hrnek |
mletá slunečnicová semínka | 1/2 hrnku |
dýňová semínka | 1/2 hrnku |
chia semínka | 1/3 hrnku |
kypřící prášek | 1/2 sáčku |
sůl | 1 lžička |
extra panenský olivový olej | 1/3 hrnku |
vlažná voda | 1/3 hrnku |
menší vejce | 5 ks |
Snad asi nikdy jsem vám nenapsala hrnkový recept, ale když jsem hledala na internetu inspiraci na bezlepkový chleba, nejvíc mě oslovil recept od Janči z blogu Cukrfree. A zároveň mi přišlo používat hrnek jako odměrku velmi praktické. Pravda, že i moje mamka má v kuchařce spoustu receptů, kde se k odměření používají hrnečky a aspoň nemusím umývat váhu, že jo.
1. Jako první jsem si dala do mixéru zlatá lněná semínka, která jsem rozmixovala "na mouku".
2. Poté jsem méně rozmixovala slunečnicová a dýňová semínka, tak aby zůstala na větší kousky.
3. Poté jsem smíchala všechna semínka i spolu s chia semínky a tapiokovou moukou, solí a kypřícím práškem dohromady.
4. Do menší misky jsem rozklepla vajíčka a ta jsem vidličkou lehce našlehala (asi tak, jako když si děláte míchaná vejce). A poté jsem je přidala do velké mísy ke všem suchým ingrediencím.
5. Směs promíchejte a přidejte vodu a olivový olej. Opět důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience propojily.
6. Chleba jsem pekla v toastové formě vyložené pečícím papírem 60 minut na 160°C. Klasicky jako bábovku jsem zkusila, zda těsto nelepí pomocí špejle. Poté jsem troubu vypnula a nechala cca 10 minut dojít.
Musím říct, že jsme se s L. shodli, že nám to chuťově připomíná makovec. Jednoduše klasickou makovou buchtu od mamky. Pravděpodobně těmi chia semínky. Chlebík jsem dojedla pět dní po upečení a byl stále dobrý.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: