Zmrzlina: | |
plnotučné mléko | 400 ml |
smetana ke šlehání | 200 ml |
žloutek | 1 ks |
domácí vanilkový cukr | 2 lžíce |
Žilkování: | |
jahody | několik |
jahody | na doslazení |
Nechtěla jsem provokovat se zmrzlinou moc brzo. U nás už je nějakou dobu docela teplo a tak jsem vytáhla zmrzlinovač. První zmrzlina se vůbec nepovedla, mísa nebyla nějak dostatečně nachlazená. Druhá várka už byla naprosto perfektní. Bylo to jako sedmý nebe.
Jinak musim uznat, že mi mnohem víc chutná zmrzlina za čerstva. Vytažená přímo ze zmrzlinovače a rovnou servírovaná. Má dokonalou konzistenci, je nádherně krémová. Úplně mi připomíná zmrzliny ze stánků na chorvatských promenádách.
Jelikož tu končí sezóna prodávaných jahod, zmrlina prostě musela obsahovat jahody, jinak by to nešlo.
Nachladíme si nádobu zmrzlinovače a připravíme si mašinku.
Smícháme suroviny na zmrzlinu – mléko, smetanu a cukr rozmíchaný ve žloutku. Dobře promícháme, abychom se zbavili drobných kousků žloutku, klidně si pomůžeme tyčovým mixérem.
Směs nalijeme do zmrzlinovače, zapneme a necháme mašinku pracovat.
Mezitím si připravíme jahody. Dobře omyté je pečlivě rozmačkáme vidličkou a dle chutiosladíme medem.
Jakmile je zmrzlina hotová, jestě do ní vlijeme rozmačkané jahody a necháme vmíchat. Taky jahody můžeme přidat dodatečně. Pokud budeme dávat zmrzlinu do mrazáku, vmícháme je v okamžiku, kdy je zmrzlina už v nádobě v nádobě k uložení.
Tip: tahle zmrzlina taky výborně ladí s jahodovým džemem, který jsem dělala nedávno. Recept najdete tady. Díky němu si pak tuhle zmrzku můžete s jahůdkama vychutnat kdykoliv!
Podrobné info: