Název:Domácí Tiramisu
Ingredience:
vejce | 6 ks |
cukr krupice | 130 g |
mascarpone (má Lidl nebo Penny) | 500 g |
kafe (nejlépe italská Lavazza) | 6 porcí |
hořká čokoláda nebo kakao v prášku | 1 balení |
italské piškoty Pavesini nebo Savoiardi (mají je v Penny nebo Kaufland) | 400 g |
rum nebo amaretto (a nebo taky nic, není tak nutné) | 2 polévkové lžíce |
Ingredience: |
Postup přípravy:Nejdůležitější ze všeho je namíchat ty správné ingredience a především je žádnými jinými nenahrazovat....
Snad nejznámější italskou pochoutkou je právě Tiramisu. V čem vlastně spočívá to „pravé“ italské? No přece v mascarpone, italském silném kafi a v trpělivosti s namáčením piškotů Savoiardi nebo Pavesini. Nejdůležitější ze všeho je namíchat ty správné ingredience a především je žádnými jinými nenahrazovat..což by nemělo být tak těžké, vzhledem k tomu, že už dneska najdeme všechny potřebné ingredience i nás v supermarketech.
Jo přiznám se, tohle tiramisu jsem dělala jen částečně. Půlku práce odved můj přítel. Je to už taková naše tradice dělat tiramisu společně a tak tu máte fotky tiramisu od pravého Itala :-)
Postup přípravy:
-
připravte překapávané italské espresso (cca 6 porcí – když nebudou stačit, tak se dá kafe přidělat) – důležité je, aby kafe bylo opravdu hodně malé a hodně silné, v případě, že chcete přidat i rum (amaretto) tak doporučuji pouze jedno víčko vmíchat do 6 porcí kafe
-
rozdělte žloutky od bílků do dvou různých misek
-
žloutky smíchejte s půlkou cukru – buď ručně nebo mixérem (je potřeba aby se cukr kompletně rozpustil ve vajíčku a vznikla taková kaše)
-
následně žloutky smíchejte s mascarpone (taky buď ručně nebo mixérem) – krém by měl být bez žmolků
-
potom smíchejte bílky s druhou půlkou cukru a našlehejte je na hodně tuhou pěnu (je správně namíchaná, když si obrátíte misku vzhůru nohama a pěna drží…já vim, je to risk, ale je to taky systém :-) )
-
nakonec krém smíchejte s bílky následujícím způsobem: přidávejte do mísy se žloutky a mascarpone našlehané bílky po malých částech a průběžně míchejte vařečkou směrem od zdola nahoru dokud vám nevznikne hustý krém (toto je potřeba udělat ručně a ne mixérem)
-
do připraveného pekáče rozprostřete tenkou vrstvu krému
-
vezměte italské piškoty a namáčejte je po jednom v připraveném kafi – je potřeba je namáčet velmi krátce, z každé strany cca 1 sekundu (piškoty musejí zůstat křehké a nerozmáčené) a položte je na krém v pekáči
-
jakmile vyplníte první patro, pokryjte piškoty vrstvou krému (ne příliš, stačí tak, aby piškoty nebyly vidět)
-
takhle se postup opakuje až dojdou všechny ingredience
-
nakonec nám navrchu zůstane vrstva krému, kterou posypeme buď nastrouhanou hořkou čokoládou nebo kakaem
-
tiramisu se pak dá vychladit do lednice na zhruba 2 – 3 h
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno