Ingredience: | |
vejce | 3 ks |
cukr krupice | 65 g |
mascarpone | 250 g |
kafe (nejlépe italská – např. Lavazza, Caffe Hardy) | dle potřeby |
hořká čokoláda (k nastrouhání) nebo kakao v prášku | dle potřeby |
italské piškoty pavesini nebo savoiardi | 200 g |
rum nebo italský likér amaretto | dle chuti |
Snad nejznámější italskou pochoutkou je právě tiramisu. V čem vlastně spočívá to „pravé“ italské? No přece v mascarpone, italském silném kafi a v tradičních cukrářských piškotech savoiardi nebo pavesini.
Nejdůležitější ze všeho je namíchat ty správné ingredience a především je žádnými jinými nenahrazovat. Všechny potřebné ingredience se dají snadno najít u nás v supermarketech nebo ve specializovaných italských obchůdcích.
Připravíme si italské espresso (cca 6 porcí – když nebudou stačit, tak se dá kafe přidělat). Důležité je, aby kafe bylo opravdu hodně malé a hodně silné, v případě, že chcete přidat i rum (amaretto) tak stačí jeden panák vmíchat do kafe.
Rozdělíme žloutky od bílků do dvou různých misek. Žloutky smícháme s půlkou cukru – buď ručně nebo mixérem (je potřeba aby se cukr kompletně rozpustil ve vajíčku a vznikla taková kaše). Následně do žloutků přimícháme mascarpone – krém by měl být bez žmolků.
Bílky s druhou polovinou cukru vyšleháme do pevného sněhu. Nakonec obě směsi promícháme následujícím způsobem: našlehané bílky přidáváme do krému z mascarpone po částech a pomalu mícháme vařečkou směrem od zdola nahoru, dokud nám nevznikne hustý a krásně nadýchaný krém.
Do připraveného pekáče rozprostřeme vrstvu krému, na který naskládáme piškoty (ty namáčíme po jednom v kafi). Jako další vrstvu naneseme opět krém a pokračujeme, dokud nám nedojdou všechny ingredience. Nakonec nám musí zůstat vrstva krému, kterou posypeme buď nastrouhanou hořkou čokoládou nebo kakaem. Necháme vychladit v lednici pár hodin.
TIP: Piškoty namáčíme v kafi velmi krátce, stačí 1 sekundu z každé strany, aby nebyly příliš rozmáčené.
Tiramisu je úplně nejlepší druhý den, když se nechá v lednici odpočinout přes noc!