Pažitka
Název:

Domácí tlačenka


Domácí tlačenka


Ingredience:
Ingredience:
vepřové zadní koleno1 ks
vepřové nožičky2 ks
vepřové plecko300 g
bobkový list3 ks
nové koření6 kuliček
celý pepř10 kuliček
sůl dle chuti
cibule i se slupkou1 ks
česnek4 stroužky
voda dle potřeby
majoránka dle chuti
Postup přípravy:

Všechno začíná u řezníka. Rovnou ho poproste, aby vám koleno rozsekl na polovinu. Jednak bude mít všechno v hrnci podobnou velikost a bude se to tedy i stejně dlouho vařit.

Správně by se měla tlačenka vařit pomalu a ne klokotem. Někteří řezníci nedoporučují ani vařit v papiňáku, ale já byla na několika zabijačkách a všude se topilo pod kotlem a vše tam jen poskakovalo.
Něco jiného je, když vaříte sulc a nechcete, aby se zakalil vývar, který budete potřebovat čirý.
Do tlačenky se ale kůže namelou či nasekají a tak na čirosti vývaru vůbec nezáleží.

Do měkka uvařené maso vyberte z vývaru a po krátkém zchladnutí, hned jak to bude možné, oddělte maso od kůží, rozvařených šlach a všeho toho co krásně lepí na prsty.

Kůže můžete pomlít na masovém mlýnku, ale já je prostě posekám nožem. Je to z důvodu toho, že jsem líná ten mlýnek umývat a i náš řezník při zabíjačce vezme kolébku a tou to pokrájí.

Maso si nakrájejte a hrubší kousky a dejte stranou.

Vývar si přeceďte od úlomků kostí, celého koření a malých kloubů z nožiček. 

Seberte tuk z polévky a znova ji ohřejte společně s pomletými kůžičkami. Je potřeba aby všechen zatuhlý kolagen znova povolil.

Teď je potřeba dochutit solí, čerstvě mletým pepřem, drceným česnekem a majoránkou.
Mějte na mysli, že až vše vychladne, bude chuť o něco slabší.

Já dávám hrst majoránky, kterou promnu v dlaních a 4-5 stroužků česneku.

Dejte maso zpět do vychuceného vývaru a prohřejte. Nemíchejte nějak zuřivě, ať se vám nerozpadne a můžete plnit do igelitových střívek na tlačenku.

Koupíte je v domácích potřeba a nebo i v některých papírnictvích či drogériích. 

Konce tlačenky zavařte potravinářským provázkem a dejte chladit na rovném místě. Co 20-30 minut pootočte, ať se vám tuk neusadí na jednom místě. Tlačenku ze začátku občas i pohlaďte, ať se majoránka rovnoměrně rozdělí. Má totiž tendenci plavat v úzkém pruhu tuku úplně nahoře.

Tlačenku můžete krájet hned po ztuhnutí, ale nejlépe je když děláte večer a krájíte až ráno.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno