Ingredience: | |
kondenzované slazené mléko | 1 plechovka |
smetana ke šlehání 33% | 250 ml |
mléko | 250 ml |
žloutky | 4 ks |
vanilkový lusk | 1/2 ks |
cukr krupice | 2 lžíce |
tuzemský rum | 300 ml |
K Vánocům patří neodmyslitelně i VAJEČŇÁK. I když koluje mnoho receptů na nevařený vaječný likér, tak já vaječný likér vařím podle receptu mé babičky. Babička mi vždycky říkávala, že žloutky je potřeba tepelně opracovat, nejen kvůli nebezpečí salmonely, ale také i kvůli trvanlivosti likéru.
Děkuji Daniela Bártů a Radka Volfová za krásného andělíčka, holky máte zlaté ručičky!
V hrnci vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Poté přidáme mléko, smetanu, kondenzované mléko a vyškrábnutý obsah vanilkového lusku. Směs za stálého šlehání metličkou pomalu přivedeme k varu, díky čemuž směs začne houstnout – hustota bude jako řidší puding (po vychladnutí ještě zhoustne). Hrnec odstavíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí vmícháme tuzemský rum a nalijeme likér do připravené litrové láhve, nebo dvou menších. Vaječný likér skladujeme v lednici, nebo na chladném místě.
Podrobné info: