Ingredience: | |
ovesné vločky | 250 g |
amarantové pukance | 50 g |
brusinky | 80 g |
směs ořechů a semínek | 100 g |
datlový sirup | 1 lžíce |
med | 3 lžíce |
máslo | 80 g |
lněný olej | 20 g |
mletá skořice | 1 lžička |
vanilkový extrakt | 1/2 balení |
sůl | špetka |
Kdo jednou okusil domácí müsli, už nechce jiné. U nás je velmi oblíbené a úžasné v tom, že si jej pokaždé můžete udělat dle svých aktuálních chutí a nálady. Takže pokud vás bude honit mlsná, tak s chutí do toho a bez výčitek.
Troubu předehřejeme na 165°C a vyložíme si dva velké plechy pečící folií. Ve velké míse smíchejte suché ingredience tj. ovesné vločky, amarantové pukavce, brusinky a směs ořechů a semínek. Pokud máte rádi ořechy nasekané, tak nasekejte, pokud vám nevadí celé kousky, nechte je tak. Máslo a olej dejte do menšího hrnce a zahřejte, aby se máslo rozpustilo. Poté přidejte med, datlový sirup, špetku soli, skořici a vanilkového extraktu a prohřejte, aby se všechny chutě a ingredience spojily.
Medovou směs přidejte k suché směsi, promíchejte, rozdělte na dva plechy a rovnoměrně rozprostřete. Pečte do zlatova cca 20-25 minut, v půlce pečení je lehce promíchejte. Po vychladnutí bude müsli křupavé. Po vychladnutí skladujte ve skleněných dózách. Müsli podáváme třeba s jogurtem či mlékem, nebo mlsáme jen tak samotné na svačinu.
Pokud chcete mlsat zcela bez výčitek, tak ve směsi vynechejte máslo a olej a máte její tzv. "suchou" variantu.
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ