Ingredience: | |
celer | 1/2 bulvy |
středně velká řepa | 2 ks |
mrkev | 4 ks |
tymián | dle chuti |
sůl | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
Dneska pro vás mám skvělý recept, který se mi u každého strávníka osvědčil a nemá ani na kupované zeleninové chipsy, které nejsou zrovna nejlevnější! Jedná se o pokrm vhodný na párty, Silvestra či jen tak k televizi na křoupání.
A jak budeme postupovat? Je to trochu zdlouhavá příprava, ale výsledek stojí za to, věřte mi.
1. Všechnu zeleninu očistíme škrabkou.
2. Zeleninu naškrábeme na stejně silné proužky. Pochopitelně u řepy nebudeme mít symetricky stejné kousky, ale z toho si hlavu nedělejte.
3. Nahřejte si horkovzdušnou troubu na 100°C.
4. Na pečící papír vyskládejte nastrouhanou zeleninu, zakápněte olivovým olejem, osolte (na řepu dejte i tymián) a dejte péct na cca 1 hodinu. Je potřeba kontrolovat, aby plátky nezhnědly.
Jen bych chtěla podotknout, že každá trouba je jiná a tak první várku hlídejte a kontrolujte, zda není spálená. Ale jak říkám, každá trouba se chová jinak a tak je potřeba si to pohlídat a vyzkoušet, jak bude vaše trouba s vámi spolupracovat.
Chipsy budou hotové až budou pěkně křupavé a zkroucené, ale z vlastní zkušenosti vám mohu rovnou říct, že jedna strana plechu bude malinko křupavější než druhá.
Celer a řepa se pečou velmi dobře, ale například právě mrkev si ze mě dělá často legraci a některé kousky zůstanou malinko syrovější, ale to nic nemění na dokonalosti chuti.
Podrobné info: