Pažitka
Název:

Dort Harlekýn


Dort Harlekýn


Ingredience:
Korpus (korpusy jsem pekla z trojité dávky):
žloutky3 ks
cukr100 g
kakao30 g
voda4 lžíce
polohrubá mouka70 g
prášek do pečiva1 ks
bílky (sníh)3 ks
Krém (z trojité dávky):
máslo30 g
hladká mouka30 g
mléko1 hrnek
máslo140 g
cukr100 g
kakao40 g
vejce1 - 2 ks
Dále je potřeba (3 ks dovnitř 3 ks na zdobení):
smetana ke šlehání 33%6 ks
ztužovač šlehačky (Smetana fix)6 ks
Postup přípravy:

U nás byl víkend ve víru oslav. Můj kmotr slavil krásné kulatiny, a jelikož je jeho nejoblíbenější dort Harlekýn, tak jsem mu ho musela upéct, to je přeci jasné, že jo? A rovnou MEGA HARLEKÝNA!

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijme do vymazané a vysypané dortové formy, pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Krém

Z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout.
Máslo, cukr, kakao a vejce ušleháme, přidáme vychladlou kaši a máme hotový krém. Vejce se přidává pro lesk krému, není nutné jej přidávat.

Postup na přípravu dortu

První den si upečeme korpus (forma o průměru 26cm), vychladíme a přes noc necháme přikrytý fólií v igelitové tašce. Druhý den korpus 3x prořízneme, takže vzniknou celkem 4 patra. První korpus potřeme krémem, přiklopíme druhým plátem korpusu. Další patro natřeme ušlehanou smetanu se ztužovačem a opět přiklopíme korpusem. Poté zase potřeme krémem a přiklopíme posledním plátem.
Celý dort nakonec potřeme krémem a zbývající krém vložíme do cukrářského sáčku a dozdobíme dort. Smetany si vyšleháme společně se ztužovačema a také pomocí cukrářského sáčku ozdobíme celý dort. Nakonec dort postrouháme čokoládou a dozdobíme podle vlastní fantazie.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno