Pažitka
Název:

Dort "Míša"


Dort "Míša"


Ingredience:
Korpus:
vejce6 ks
cukr moučka4 lžíce
řepkový olej6 lžic
polohrubá mouka6 lžic
kakao4 lžíce
kypřící prášek do pečiva1 lžička
Krém:
tvaroh ve vaničce polotučný750 g
máslo150 g
cukr moučka100 g
Čokoládová poleva:
vysokoprocentní tmavá čokoláda100 g
smetana 33%50 g
Na ozdobu:
čerstvé ovoce dle chuti
moučkový cukr dle chuti
Postup přípravy:

Včera na mě v FB skupině Vaříme malým dětem vykoukl úžasný Míša dort od kolegyňky Mirky a vzápětí i z FB stránky Pradobrot (www.pradobroty.cz). Neodolala jsem, zvláště když se mi v noci o tom dortu i zdálo, a tak dnes na táty čekalo v lednici malé překvapení. Recept jsem si lehce poupravila a určitě se u nás doma nepekl naposledy i vzhledem k tomu že je rychlý a jednoduchý.

Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kakao a mouku s kypřícím práškem do pečiva. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. A nakonec lehce vmícháme sníh z bílků do těsta. Vylijeme do dortové formy (já použila formu o průměru 24 cm) vyložené pečícím papírem a pečeme při 180 stupních zhruba dvacet minut.
Korpus necháme zcela vychladnout.

Vychladlý korpus rozkrojíme podélně na půlku a naplníme cca půlkou krému, který jsme si připravili vyšleháním povoleného másla s cukrem do pěny a postupným přidáváním tvarohu. Zbytek krému rozetřeme na vršek dortu. Necháme ztuhnout cca 2 hodiny v lednici.
Polevu si připravíme rozpuštěním čokolády ve vodní lázni a přidáním smetany. Dobře promícháme. Opatrně naléváme na dort tak, aby na pár místech jakoby přetékala.
Ozdobíme čerstvým ovocem a necháme ztuhnout v lednici.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno