Pažitka
Název:

Dort roláda


Dort roláda


Ingredience:
Těsto:
vejce10 ks
cukr moučka10 lžic
polohrubá mouka10 lžic
marmeláda na namazání rolády
Krém:
zakysaná smetana1 velký kelímek
mléko1/2 l
vanilkový pudink1 a půl balíčku
želatina na ztužení krému1 ks
cukr3 lžíce
jahody na ozdobu
Postup přípravy:

Dort, který lahodí nejen oku, ale i chuti.

Krém:
Dáme vařit mléko s cukrem. Do trošky studeného mléka zamícháme pudink a poté přidáme do vroucího mléka (uvaříme hustý krém). Do hotového pudinku přidáme zakysanou smetanu a želatinu (želatinu si připravíme podle návodu). Vše pořádně rozmixujeme a necháme vychladnout a půl hodinky v lednici ztuhnout.

Těsto:
Vyšleháme cukr se žloutky a přidáme prosátou mouku. Potom si vyšleháme sníh a opatrně přidáme do těsta. Těsto si rozdělíme na 2 půlky a poté dáme první polovinu těsta na plech s pečícím papírem. Pečeme 10-15 minut na 180 °C. Stejným způsobem upečeme i druhou půlku.
Upečené těsto dáme na vlhkou utěrku a po 2 minutách, spolu s papírem, stočíme do rolády. Roládu pomažeme marmeládou (každý podle chuti) a smotáme ji. Dáme chladit do ledničky asi na hodinku.
Po vychladnutí si rolády nakrájíme asi na 1,5cm. Připravíme si dortovou menší formu a rozkrájenou roládu vkládáme po celém obvodu formy, potom roládu přidáme i na dno formy a zalijeme krémem a navrch krému poklademe zase roládu. Dáme vychladit do druhého dne do lednice. Nakonec přidáme jahody na ozdobu.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Stanislava Begáni Valentová

    zavřít okno