Korpus základní velký: | |
žloutky | 6 ks |
cukr | 200 g |
kakao | 60 g |
voda | 8 lžic |
polohrubá mouka | 140 g |
prášek do pečiva | 2 sáčky |
bílky | 6 ks |
Korpus malý (pečený v malém hrnci): | |
polohrubá mouka | 1 hrnek |
olej | 1/2 hrnku |
mléko | 1/2 hrnku |
cukr | 1/4 hrnku |
prášek do pečiva | 1/2 sáčku |
vejce | 1 ks |
Krém světlý: | |
máslo | 120 g |
hladká mouka | 120 g |
mléko | 4 hrnky |
máslo | 560 g |
cukr | 300 g |
Vymyslet motiv na dortík, je vždy tak trochu oříšek. Pokud někomu chcete vykouzlit úsměv na tváři, zkuste to tímto dortíkem. Dortík je sice prolezlý myškami, ale oslavenci to určitě nebude vadit.
Korpus základní velký
Žloutky s cukrem utřeme do pěn, přidáme vodu, potom sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si smícháme v misce) a nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je upečený).
Korpus malý
Vše umixujeme, nalijeme do menšího hrnce a pečeme při 180°C do růžova.
Krém světlý
Z menšího množství másla a hladké mouky uděláme jíšku, přidáme mléko, uvaříme kaši a necháme vychladnout.
Ušleháme dohromady zbylé máslo a cukr, přidáme vychladlou kaši a vše vymícháme v krém.
Postup
1. den: Upečeme velký korpus (forma o průměru 26 cm), vychladíme ho a přes noc necháme přikrytý fólií v igelitové tašce.
2. den: Korpus 2x prořízneme, takže vzniknou celkem 3 patra. Každé patro potřeme marmeládou a krémem. V mezipatře ještě posypeme "drobky", pokud nějaké máte z předchozího pečení světlého korpusu. Patra slepíme k sobě, celý dort potřeme krémem a necháme přes noc ztuhnout.
3. den: Do dortu vydlabeme dírky a pomažeme krémem (pod potahovou hmotou nesmí být marmeláda nebo drobečky, jinak nebude dort hezky hladký).
Poté dort potáhneme potahovací hmotou Smartflex Velvet mandlová příchuť, kterou obarvíme gelovou potravinářskou barvou. Myšky jsou ručně modelované z potahové hmoty Smartflex Velvet.