Těsto: | |
polohrubá mouka | 1,5 hrnku (hrnek = 220 ml) |
mléko | 1 hrnek |
cukr krupice | 3/4 hrnku |
prášek do pečiva | 1 balíček |
celá vejce | 2 ks |
rostlinný olej (řepkový, slunečnicový) | 1/4 hrnku |
čokoláda Margot | 1 ks |
Náplň: | |
šlehačka 33% | 2 kelímek |
tvaroh | 2 kostky |
instantní kakao | 2 lžíce |
Dokončení: | |
rybízová marmeláda | na namazání korpusu |
Poleva: | |
čokoláda na vaření | 200 g |
máslo | 1 lžíce |
voda | 4 lžíce |
marmeláda | 1 lžíce |
Když čekáte návštěvu, tak chcete něčím překvapit a dobře pohostit. Kromě chlebíčků je třeba také něco na zub ke kávě.
Těsto:
Všechny surovina kromě čokolády dáme do mísy a metlou nebo ručním šlehačem ušleháme, nakonec vmícháme na jemno nastrouhanou čokoládu margot. Vlijeme do velkého plechu vymazaného olejem a vysypaného polohrubou moukou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 stupňů. Necháme vychladnout.
Náplň:
Vše dohromady ušleháme ručním šlehačem.
Vmícháme 2 čokolády margot jemně nastrouhané, a pokud se nám náplň zdá málo sladká, můžeme přisladit cukrem. Ale pozor, ještě bude čokoládová poleva, tak, abychom zákusek příliš nepřesladili.
Nakonec do náplně vmícháme 4 plátky želatiny, kterou připravíme podle návodu na obalu.
8 mističek nebo šálků vypláchneme vodou a vyložíme navlhčenou potravinovou folií, abychom ztuhlou náplň snadno vyklopili. Naplníme náplní a necháme v lednici nejlépe přes noc ztuhnout.
Na dokončení potřebujeme:
Do kastrůlku ve vodní lázni nebo s dvojitým dnem, nalámeme čokoládu, přidáme máslo, vodu a marmeládu, za stálého míchání rozpustíme dohladka.
Z upečeného a vychladlého korpusu vykrájíme stejně velká kolečka, jako máme šálky nebo mističky, do kterých jsme dali ztuhnout náplň. Každé kolečko pomažeme jemně marmeládou a pomazanou stranu přiklopíme na mističku s náplní, otočíme a opatrně odstraníme misku s folií. Všechny připravené zákusky dáme na mřížku a postupně polijeme polevou. Jakmile poleva zaschne, ozdobíme bílou polevou, kterou jsme si rozehřáli v horké vodě, na obalu ustřihneme malý růžek a zdobíme. Posypeme nastrouhanou margotkou. Necháme ztuhnout a podáváme.