Pažitka
Název:

Dortíčky s kaštanovým krémem


Dortíčky s kaštanovým krémem


Ingredience:
Korpus:
větší vejce1 ks
cukr30 g
hladká mouka25 g
karobová moučka nebo kakao5 g
olej1 lžička
Krém:
jedlé kaštany (vařených jich budeme potřebovat 100 g, doporučuji použít 180 g neloupaných)100 g
smetana ke šlehání200 ml
mléko100 ml
javorový sirup3 lžíce
tvaroh70 g
ztužovač šlehačky1 sáček
Dále:
menší jablko1 ks
skořice špetka
Postup přípravy:

Jelikož ne každý má doma karobový prášek, můžete použít i kakao, ale přesto – karob má svou specifickou chuť, která se ke kaštanům skvěle hodí.

Troubu předehřejeme na 160 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Jablko oloupeme a nakrájíme na malinké kostičky (opravdu malé, aby lépe schly). Kousky jablek smícháme se skořicí, rozprostřeme na plech a dáme sušit do trouby.

Dáme vařit vodu na kaštany. Kaštany nařízneme křížem na straně, kde je špička a vhodíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut, poté kaštany jeden po druhém vytahujeme z horké vody a loupeme.

100g uvařených kaštanů nalámeme na menší kousky a spolu s mlékem dál vaříme. Po 10 minutách odstavíme a necháme lehce zchladnout. Mléko by mělo být svařené asi tak na polovinu. Pak kaštany rozmixujeme na „pastu“. Vychladlou kaštanovou pastu promícháme s javorovým sirupem a tvarohem.

Smetanu vyšleháme se ztužovačem a postupně přimícháváme ke kaštanové směsi. Necháme chladit.

Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Poté přimícháme olej s moukou a karobem. Těsto rozetřeme na pečící papír ve vrstvě cca 0,5 cm a dáme na 8 minut péct.

Upečené těsto sejmeme z papíru a vykrájíme kolečka o průměru asi 5 cm. Jednotlivá kolečka zdobíme krémem a slepujeme ve třech vrstvách. Horní nazdobené kolečko posypeme nasušenými kousky jablka.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno