Korpus: | |
větší vejce | 1 ks |
cukr | 30 g |
hladká mouka | 25 g |
karobová moučka nebo kakao | 5 g |
olej | 1 lžička |
Krém: | |
jedlé kaštany (vařených jich budeme potřebovat 100 g, doporučuji použít 180 g neloupaných) | 100 g |
smetana ke šlehání | 200 ml |
mléko | 100 ml |
javorový sirup | 3 lžíce |
tvaroh | 70 g |
ztužovač šlehačky | 1 sáček |
Dále: | |
menší jablko | 1 ks |
skořice | špetka |
Jelikož ne každý má doma karobový prášek, můžete použít i kakao, ale přesto – karob má svou specifickou chuť, která se ke kaštanům skvěle hodí.
Troubu předehřejeme na 160 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Jablko oloupeme a nakrájíme na malinké kostičky (opravdu malé, aby lépe schly). Kousky jablek smícháme se skořicí, rozprostřeme na plech a dáme sušit do trouby.
Dáme vařit vodu na kaštany. Kaštany nařízneme křížem na straně, kde je špička a vhodíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut, poté kaštany jeden po druhém vytahujeme z horké vody a loupeme.
100g uvařených kaštanů nalámeme na menší kousky a spolu s mlékem dál vaříme. Po 10 minutách odstavíme a necháme lehce zchladnout. Mléko by mělo být svařené asi tak na polovinu. Pak kaštany rozmixujeme na „pastu“. Vychladlou kaštanovou pastu promícháme s javorovým sirupem a tvarohem.
Smetanu vyšleháme se ztužovačem a postupně přimícháváme ke kaštanové směsi. Necháme chladit.
Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Poté přimícháme olej s moukou a karobem. Těsto rozetřeme na pečící papír ve vrstvě cca 0,5 cm a dáme na 8 minut péct.
Upečené těsto sejmeme z papíru a vykrájíme kolečka o průměru asi 5 cm. Jednotlivá kolečka zdobíme krémem a slepujeme ve třech vrstvách. Horní nazdobené kolečko posypeme nasušenými kousky jablka.
Podrobné info: