Pažitka
Název:

Drobenkový koláč z ovesných vloček, mandlí, skořice s "tvarohem" a ovocem

bez BKM, lepku


Drobenkový koláč z ovesných vloček, mandlí, skořice s "tvarohem" a ovocem


Ingredience:
Ingredience (forma 26 cm):
ovesné vločky (bezlepkové)180 g
mandle70 g
kokosový cukr50 g
skořicce1 lžička
kokosový olej2 lžíce
koko Ghí1 lžíce
Krém:
přírodní Šmakoun200 g
kokosové mléko bez tekutého podílu1 plechovka (400ml)
vanilkový lusk - vanilka z něj1 ks
žloutek (do nepečené verze nedáváme)1 ks
panela či jiné sypké sladidlo dle chuti
Zdobení:
borůvky dle potřeby
meruňky dle potřeby
Postup přípravy:

Příprava tohoto koláče je velmi rychlá a záleží jen na nás, jak si jej vychutnáme. Můžeme jej připravit jak v pečené či nepečené verzi.

Já jsem připravila pečenou variantu, ale nepečená je také skvělá. Záleží, na jakou chuť máte náladu, zda na pečený či nepečený korpus. Ovesné vločky rozemeleme na prach společně s mandlemi a kokosovým cukrem, nasypeme do mísy, přidáme skořici a tolik kokosového oleje, aby se suroviny dobře pojily a nerozpadaly se. Já jsem si tuky namíchala, protože miluji chuť Ghí v kombinaci s kokosovým olejem a měla jsem ještě v zásobě koko Ghí, tak jsem tuky namíchala. Do pečící formy upneme pečící papír a upěchujeme vzniklou hmotu. Na vzniklý korpus připravíme krém. Přírodního Šmakouna nastrouháme najemno, dáme do vyšší nádoby, přidáme žloutek (do nepečené variace žloutek nedáváme), přidáme vanilku z vanilkového lusku, lžíci sladidla a polovinu kokosového mléka bez tekutého podílu. Začneme mixovat tyčovým mixérem a postupně přidáváme zbylé kokosové mléko (bez tekutého podílu, který je na dně) do požadované konzistence. Pokud budeme péct, je dobré, aby krém na lžíci držel a netekl, kokosové mléko lehce při pečení povolí. Množství tekutého podílu v každém kokosovém mléce je rozdílné. Já používám kokosové mléko REAL, proto raději přidávejte kokosové mléko postupně. Pokud nebudete péct, dá se konzistence zachránit přidáním kokosového oleje, který krém ztuží, případně přidáním kakaového máslo, které dodá dezertu nevšední chuť. Pokud by byl krém příliš řídký a budete zapékat, bude zapotřebí ještě přistrouhat přírodního Šmakouna, případně přidat strouhaný kokos.

Vzniklý krém rovnoměrně rozprostřeme na korpus a přidáme pokrájené meruňky a borůvky. Máme připraveno. Pokud nebudeme zapékat, dáme do lednice vychladit. Pokud se rozhodneme pro zapékání, vložíme do předehřáté trouby na 15 - 20 minut zapečeme. Necháme vychladnout a rovněž dáme vychladit do lednice, korpus se pak lépe krájí

Po vychlazení si jej vychutnáme ke kávě či čaji.

Přeji dobrou chuť.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno