Ingredience: | |
plátek másla | 1 cm |
malá cibule | 1 ks |
droždí | 1 kostka (42g) |
granulovaný česnek | 1 lžička |
mléko | 1 sklenička (1dl) |
strouhanka | 1/2 skleničky |
Z droždí máme rádi různé pomazánky, ale také knedlíčky, které míváme v zeleninovém, kuřecím, ale i uzeném vývaru. Já knedlíčky dělávám bez vajíčka a jsou moc dobré.
V kastrůlku na rozehřátém másle orestujeme do sklovita drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání necháme rozpustit. Když se začne mírně přichytávat k okrajům kastrůlku, přidáme mléko, promícháme a necháme přejít varem.
Odstavíme ze sporáku, přidáme česnek, sůl a strouhanku a vymícháme těstíčko ne moc tuhé konzistence.
Větší talíř navlhčíme vodou, kávovou lžičkou nabíráme z kastrůlku těstíčko a klademe na talíř menší hromádky.
Z nich mezi navlhčenými dlaněmi tvarujeme knedlíčky o průměru cca 2 cm, které poté hromadně zaváříme ve vývaru 5 - 8 minut, než vyplavou.