Pažitka
Název:

Drůbeží játra na červeném víně


Drůbeží játra na červeném víně


Ingredience:
Dip:
malá cibule1/2 ks
menší kyselá okurka1 ks
zakysaná smetana200 g
plnotučná hořčice2 lžičky
balzamico1 lžíce
cukr (lze i bez cukru, zvlášť pokud je balzamico sladší)1 lžička
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Játra:
šalotka200 g
drůbeží játra600 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
máslo120 g
cukr krupice1 lžička
suché červené víno240 ml
Postup přípravy:

Můj manžel příliš nemá rád vnitřnosti (resp. nejí je ve velkém množství). Jednou jsem ho přemluvila na restovaná játra na grilu a na nich si pochutnal. Játra na červeném víně podle Romana Vaňka mi připravil naopak on a já ho blahořečila do nebes, protože něco tak dobrého jsem už dlouho neměla. Tohle jídlo je rychlovka, takže za půl hodiny od vytažení nože a prkýnka můžete jíst.

Dip

Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Okurku nastrouháme na jemno. Obojí vložíme do mísy, přidáme zakysanou smetanu, hořčici, balzamiko, sůl, pepř, promícháme a podle potřeby dochutíme cukrem.
Vložíme do lednice a necháme vychladit.

Játra (4 porce)

Játra omyjeme, očistíme a případně nařežeme na větší kostky. Osolíme a opepříme.

Šalotku oloupeme a nakrájíme na proužky. V pánvi rozehřejeme polovinu  másla, přidáme šalotku a za častého míchání restujeme do zlatavé až lehce hnědé barvy. Poté šalotku dáme na talíř.

Pánev vrátíme na plotnu, nastavíme střední plamen, přidáme další čtvrtinu másla, rozpálíme a následně přidáme játra, která restujeme asi 4 minuty (za občasného míchání).

Přilijeme víno a cukr, promícháme a necháme asi 4 minuty bublat (šťáva se ale nesmí vyvařit!). Stáhneme z ohně, vmícháme na kostičky nakrájené zbylé máslo.

Podáváme posypané orestovanou šalotkou a dipem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno