Dip: | |
malá cibule | 1/2 ks |
menší kyselá okurka | 1 ks |
zakysaná smetana | 200 g |
plnotučná hořčice | 2 lžičky |
balzamico | 1 lžíce |
cukr (lze i bez cukru, zvlášť pokud je balzamico sladší) | 1 lžička |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Játra: | |
šalotka | 200 g |
drůbeží játra | 600 g |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
máslo | 120 g |
cukr krupice | 1 lžička |
suché červené víno | 240 ml |
Můj manžel příliš nemá rád vnitřnosti (resp. nejí je ve velkém množství). Jednou jsem ho přemluvila na restovaná játra na grilu a na nich si pochutnal. Játra na červeném víně podle Romana Vaňka mi připravil naopak on a já ho blahořečila do nebes, protože něco tak dobrého jsem už dlouho neměla. Tohle jídlo je rychlovka, takže za půl hodiny od vytažení nože a prkýnka můžete jíst.
Dip
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Okurku nastrouháme na jemno. Obojí vložíme do mísy, přidáme zakysanou smetanu, hořčici, balzamiko, sůl, pepř, promícháme a podle potřeby dochutíme cukrem.
Vložíme do lednice a necháme vychladit.
Játra (4 porce)
Játra omyjeme, očistíme a případně nařežeme na větší kostky. Osolíme a opepříme.
Šalotku oloupeme a nakrájíme na proužky. V pánvi rozehřejeme polovinu másla, přidáme šalotku a za častého míchání restujeme do zlatavé až lehce hnědé barvy. Poté šalotku dáme na talíř.
Pánev vrátíme na plotnu, nastavíme střední plamen, přidáme další čtvrtinu másla, rozpálíme a následně přidáme játra, která restujeme asi 4 minuty (za občasného míchání).
Přilijeme víno a cukr, promícháme a necháme asi 4 minuty bublat (šťáva se ale nesmí vyvařit!). Stáhneme z ohně, vmícháme na kostičky nakrájené zbylé máslo.
Podáváme posypané orestovanou šalotkou a dipem.
Podrobné info: