Pažitka
Název:

Držkovka z masáků


Držkovka z masáků


Ingredience:
Ingredience:
oloupané, pokrájené masáky500 g
sádlo2 lžíce
velká cibule1 ks
hladká mouka4 lžíce
sladká mletá paprika1 lžíce
vývar1,5 l
česnek3 stroužky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
majoránka dle chuti
mletý kmín dle chuti
Postup přípravy:

Dnes jsou u nás doma "HOUBOVÉ HODY". K obědu jsme měli "Držkovku z masáků" a jako druhý chod „Růžovky v těstíčku“ s bramborem. Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je výtečná jedlá houba pro všechny způsoby přípravy pokrmů. Masák je velmi dobrý osmažený jen tak na sádle, či oleji, s trochou soli a kmínu. Růžovky lze přidat do míchanice, ale i usušit na zimu, nebo uvařit tuto mňamózní polévku. Také jsem dnes vyzkoušela masáky v těstíčku, které chutnaly nejen nám, ale především dětem. Receptíky přikládám níže, stojí za to vyzkoušet.

Při sběru masáků si musíte dát pozor, abyste je nezaměnily za muchomůrku šedivku, která sice není jedovatá, ale chuťově není dobrá a co víc – šedivku lze snadno zaměnit za muchomůrku tygrovanou, která je smrtelně jedovaná! Takže při sběru růžovek, dejte pozor, aby byly opravdu hezky růžové a další "dobré znamení" je, že mívají "sežranou nohu od červíků" – proto se sbírají jen kloboučky.

Masáky oloupeme, nakrájíme a krátce spaříme vroucí vodou. Cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme. Pak přidáme hladkou mouku a vytvoříme hnědou jíšku, do které přidáme sladkou mletou papriku a zalijeme vývarem. Mezi tím, co se nám jíška bude rozvářet, přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku a nastrouhaný (nebo propasírovaný) česnek. Nakonec přidáme připravené masáky a necháme hezky pěkně provařit, aby se nám propojily všechny chutě. Dobrou chuť.

Vendy tip! Tato polévka se může připravit po celý rok z dobře dostupné hlívy, takže pokud nemáte dostupné masáky, připravte si ji z hlívy. A v sezóně je výhodou, že můžeme přidat i čerstvou majoránku ze zahrádky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno