Ingredience na držkovku: | |
oloupané spařené masáky | 500 g |
sádlo | 2 lžíce |
velká cibule | 1 ks |
hladká mouka | 4 lžíce |
mletá paprika | 1 lžíce |
zeleninový vývar | 1,5 l |
česnek | 3 stroužky |
kmín mletý | 1 špetka |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
majoránka | 1 hrstička |
Ingredience na těstíčko: | |
celá vejce | 4 ks |
hladká mouka | 3 lžíce |
prášek do poečiva | 1 špetka |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
mletý kmín | 1 špetka |
Máte rádi „Držkovku z masáků"? A co třeba „Růžovky v těstíčku“? Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je výtečná jedlá houba pro všechny způsoby přípravy pokrmů. Masák je velmi dobrý osmažený jen tak na sádle, či oleji, s trochou soli a kmínu. Růžovky lze přidat do míchanice, ale i usušit na zimu, nebo uvařit tuto mňamózní polévku. Také jsem dnes vyzkoušela masáky v těstíčku, které chutnaly nejen nám, ale především dětem.
Postup na držkovku: Masáky oloupeme, nakrájíme a krátce spaříme vroucí vodou.
Cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme.
Pak přidáme hladkou mouku a vytvoříme hnědou jíšku, do které přidáme sladkou mletou papriku a zalijeme vývarem.
Mezi tím, co se nám jíška bude rozvářet, přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku a nastrouhaný (nebo propasírovaný) česnek.
Nakonec přidáme připravené masáky a necháme hezky pěkně provařit, aby se nám propojily všechny chutě.
Podáváme s čerstvým chlebem.
Postup na těstíčko: Všechny ingredience vsypeme do misky a těstíčko vyšleháme ručním mixérem.
Těstíčko by mělo mít podobnou konzistenci, jako je na palačinkové těsto.
Nakonec už jen oloupané masáky namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji.
Podávám s chlebem, nebo jako hlavní pokrm s bramborem.
Dobrou chuť.