Ingredience: | |
moučkový cukr | 80 g |
hladká mouka | 300 g |
máslo | 100 g |
plnotučné mléko | 6 lžic |
vanilkový lusk | 1 ks |
kypřící prášek | 1/4 balíčku |
potravinářská či přírodní barviva | dle fantazie |
Když jsme včera koukaly na pohádku na Déčku, vykouknul na nás maskot Duháček se svou kuchařskou soutěží a Karolínka ihned zatoužila mu taky něco poslat. A tak jsme dnes nelenily, a nejen že zelenily, ale i modraly, červenaly a žloutly, a vytvořily jsme tyto speciální Duháčkovy vanilkové sušenky. A moc jsme si u toho užily, hlavně maminka, než přišla na to, jak převést představy do reality (smích).
Rozpusťte máslo, přidejte k němu mléko a moučkový cukr a vyšlehejte do pěny. Poté přimíchejte zrníčka z vanilkového lusku, mouku a kypřící prášek, a vypracujte těsto podobné například lineckému. Pokud to bude potřeba, přijejte ještě další mouku. Nechte vychladit.
Pokud budete chtít těsto barvit, rozdělte na části podle vybraného počtu barev a obarvěte potravinářským barvivem. Můžete vyzkoušet i některé přírodní metody (např. červená řepa apod. - neměla jsem na tyto pokusy doma bohužel žádné suroviny). Opět nechte vychladit.
Duhování je poněkud složitější, nebo jsem možná jen nepřišla na tu správnou metodu. Z těsta jsem vždy uválela váleček od každé barvy, rukama co nejvíce přitlačila k sobě a opatrně rozválela na plát silný cca 0,5cm. Pokud vám bude držet těsto pohromadě alespoň natolik, abyste z něj dokázali vykrajovat, bude to fungovat. Drobné odchylky řešit nemusíte, těsto se v troubě ještě trošku zpeče a sušenky by se vám rozpadnout neměly.
Z těsta jsem vykrajovala sklenicí kolečka, která jsem vždy rozkrojila napůl a ozdobila očičkem z Lentilek. Pokud budete chtít jít do detailu a použít cukrářská očka, která jsou na úvodní fotografii, nepečte je, roztekly by se (fakt jsem si to na celém jednom plechu vyzkoušela). Přilepte je cukrářským lepidlem (v podstatě tekutý cukr) až na hotové sušenky.
Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 180°C přesně osm minut. Dobu pečení uzpůsobte zkušenostem s vaší vlastní troubou, ale snažte se sušenky nepřepéct - byly by tvrdé a ztratily by barvu.