Buchtičky: | |
mléko | 125 ml |
cukr krupice | 50 g |
rozpuštěné máslo | 50 g |
žloutek | 1 ks |
sůl | 12 lžičky |
polohrubá mouka | 250 g |
citronová kůra | dle chuti |
droždí | 1/2 kostky |
Omáčka: | |
mléko | 500 ml |
vanilkový pudink v prášku | 1 balíček |
vanilkový lusk | 1 ks |
cukr moučka | dle chuti |
rum | 2 cl |
žloutek | 1 ks |
máslo | 20 g |
Tak pro dospělé jitrnička a dětem dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou. No a jak si dávají robátka do nosu, mají boule za ušima i s krémem.
Zadělat těsto na buchtičky můžete ručně či v robotu. Předem si ale nechte vzejít kvásek z trochy mléka, mouky, cukru a kvasnic.
Pokud ale máte doma domácí pekárnu, tak do ní dejte všechny ingredience v pořadí přesně jak je v receptu.
Po vykynutí si těsto rozdělte na několik hadů přibližně jako prst tlustých. Plech si vymažte máslem a pruhy dejte podél vedle sebe.
Zbytkem másla pokropte na povrchu a nechte 30 minut pod utěrkou nakynout.
Mezi tím si rozpalte troubu na 180°C.
Nakynuté buchtičky cukrářskou kartou, a nebo kovovou obracečkou překrojte.
Vzniknou vám krásné buchtičky jedna jako druhá . Díky máslu na povrchu se vám po vychladnutí budou krásně oddělovat.
Pečte cca 20 minut. V podstatě se ale držte barvy (dorůžova).
Než se vám upečou, tak si uvařte vanilkovou omáčku.
V rendlíku si ohřejte mléko s cukrem a vanilkovým luskem. Nejprve ho rozkrojte, vyškrábněte semínka a lusk nechte vyvařit. Podle návodu na sáčku si uvařte pudink, do kterého přidáte rum a po odstavení z plamene a zprudka zašleháme i žloutek a plátek másla.
Vlažné buchtičky natrhejte, přelijte omáčkou a podávejte.
Dobrou chuť!
Podrobné info: