Pažitka
Název:

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem


Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem


Ingredience:
Těsto:
mléko170 ml
vejce1 ks
máslo100 g
sůl špetka
čerstvé droždí14 g
špaldová mouka (nebo hladká pšeničná)330 g
cukr krupice100 g
Směs na pomazání upečených buchtiček:
máslo4 lžíce
rum1 lžíce
Vanilkový krém:
smetana (min 31%)340 ml
žloutky4 ks
cukr krystal40 g
vanilkový lusk1 ks
sůl špetka
Postup přípravy:

Díky dětem se při vaření vracím do svého dětství a ke klasickým českým jídlům. Je pravdou, že  kuchyně našich babiček je nesmrtelná a jejich odkaz by se měl udržovat. I když je v dnešní době hodně možností, základem je vařit z kvalitních surovin. Toto jídlo není rozhodně žádná dietka, ale přiznám se, že jednou za čas si taková jídla s chutí dopřeji a po dnešním obědě, kdy se mi dostalo pochvaly od všech členů rodiny, jsem se cítila jako královna kuchyně.

Nejprve si připravíme kvásek, kdy do mističky rozdrobíme droždí, dvě lžička cukru a dvě lžíce vlažného mléka a necháme nakynout. Pokud máte kvásek v teple, stačí cca 10 minut.

Mezitím si do mísy prosejeme špaldovou mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, vejce, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Těsto je třeba pořádně propracovat a dostat do něj vzduch. Těsto je hotové jakmile se vám přestane lepit. Pak jej poprášíme moukou a necháme v teple kynout minimálně hodinu. Těsto by mělo po nakynutí svůj objem zdvojnásobit. Z vykynutého těsta pak uděláme váleček o průměru cca 3 cm a pak ukrajujeme malé kousky, ze kterých pak tvarujeme rukama kuličky, které pak skládáme těsně vedle sebe na vymazaný plech (nebo vyložený pečícím papírem). Každou buchtičku je vhodné potřít povoleným máslem, pěkně ze všech stran. Doporučuji dělat kuličky spíše menší, buchtičky v troubě pak ještě trochu nakynou a menší se lépe propečou a jsou křupavější. Buchtičky pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů cca 20 - 25 minut. Buchtičky jsou hotové, jakmile jsou navrchu krásně hnědé.

Mezitím, co se nám buchtičky pečou, tak si připravíme vanilkový krém. Do rendlíčku si nalijeme smetnu a přidáme podélně rozříznutý vanilkový lusk, ze kterého jsme špičkou nože vyndali semínka, přidáme i ta semínka. Směs zahřejeme k bodu varu, poté stáhneme z plamene a necháme mírně zchladnout. V míse si prošleháme žloutky a cukr do pěny. Když je smetanová směs zchladlá, tak vyndáme vanilkový lusk a zašleháme do ní žloutky s cukrem, přidáme špetku soli a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, než krém začne houstnout. V tu chvíli pak přelijeme směs do studeného rendlíku, během chladnutí pak ještě s krémem mícháme, aby byl hladký. Během chladnutí krém ještě zhoustne.

Jakmile jsou buchtičky upečené, tak hned po vyndání z trouby je potřeme směsí másla a rumu.

Buchtičky podáváme buď přelité krémem, nebo nejprve krém a na něj dáme buchtičky. Tak jak to má každý rád.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno