Ingredience: | |
hladká mouka | 500 g |
olej | 100 ml |
žloutky | 2 ks |
moučkový cukr | 100 g |
mléko | 250 ml |
droždí | 40 g |
sůl | 1 špetka |
žloutek na pomašlování | 1 ks |
Krém ala šódó: | |
mléko | 750 ml |
cukr | 1 lžíce |
vanilkový pudink | 1 ks |
rum | 1 lžíce |
Máte rádi buchtičky se šodó? A znáte „pravítkovou metodu“ – tedy buchtičky bez koulení. A tady je receptík pro vás, ale nečekejte pravé vinné šodó, my máme rádi takou tu pudingovou klasiku s rumíkem.
Nejdříve si necháme vzejít z mléka, cukru a droždí kvásek. Kvásek včetně mléka přidáme k ostatním ingrediencím a v robotu nebo ručně v míse umícháme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Klasický postup na výrobu buchtiček je odkrajovat lžící kousky a koulet jednotlivé kuličky, které se skládají na vymaštěný plech. Druhá varianta je zcela jednoduchá a mnohem rychlejší. Z těsta si vyválíme „provázky“, které klademe na vymaštěný plech a teprve na něm je rozkrájíme nožem na čtverečky. Vyskládané buchtičky pomašlujeme rozšlehaným žloutkem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C, kde pečeme do zlatova. Z tohoto množství ingrediencí uděláte množství těsta na malý plech nebo na pekáč. Krém připravíme tak, že z uvedených ingrediencí uvaříme řidší puding, kterým buchtičky přelijeme.
Podrobné info: