Pažitka
Název:

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem alá šodó


Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem alá šodó


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka500 g
olej100 ml
žloutky2 ks
moučkový cukr100 g
mléko250 ml
droždí40 g
sůl špetka
Krém alá šodó:
mléko750 ml
cukr dle chuti
vanilkový puding1 ks
rum dle chuti
Postup přípravy:

Dnes jsem dostala chuť na mé oblíbené jídlo z dětství  Buchtičky se šodó. Pamatuji si, že mi jednou maminka chtěla udělat radost a připravila buchtičky s pravým šodó - ze žloutků, bílého vína, s cukrem a vanilkou, ale musím vám říci, že mě to nezachutnalo a od té doby až doposud vařím krém alá šodó z pudingu a samo sebou nesmí chybět rum! Prostě to je nej verze u nás doma. Jediné co se u mě v dospělosti změnilo, je metoda buchtiček, protože jsem lenoch, nekoulím se s nimi a používám "pravítkovou metodu".

Nejdříve necháme vzejít kvásek z mléka, cukru a droždí.

Přidáme ho k ostatním ingrediencím, v robotu nebo ručně v míse umícháme těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem. Klasický postup na výrobu buchtiček je lžící odkrajovat kousky a koulet jednotlivé kuličky, které se skládají na vymaštěný plech. Druhý a zcela jednoduchý a mnohem rychlejší je druhý postup, kdy si vyválíme "provázky" z těsta, které klademe na vymazaný plech a teprve na plechu je rozkrájíme nožem (pravítkem) na čtverečky.

Připravené buchtičky dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme dozlatova.

Z tohoto množství ingrediencí uděláte množství těsta na malý plech nebo na pekáč.

Vanilkový krém si připravíme tak, že z uvedených ingrediencí uvaříme řidší puding, kterým buchtičky přelijeme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno