Ingredience: | |
hladká mouka | 500 g |
olej | 100 ml |
žloutky | 2 ks |
moučkový cukr | 100 g |
mléko | 250 ml |
droždí | 40 g |
sůl | špetka |
Krém alá šodó: | |
mléko | 750 ml |
cukr | dle chuti |
vanilkový puding | 1 ks |
rum | dle chuti |
Dnes jsem dostala chuť na mé oblíbené jídlo z dětství Buchtičky se šodó. Pamatuji si, že mi jednou maminka chtěla udělat radost a připravila buchtičky s pravým šodó - ze žloutků, bílého vína, s cukrem a vanilkou, ale musím vám říci, že mě to nezachutnalo a od té doby až doposud vařím krém alá šodó z pudingu a samo sebou nesmí chybět rum! Prostě to je nej verze u nás doma. Jediné co se u mě v dospělosti změnilo, je metoda buchtiček, protože jsem lenoch, nekoulím se s nimi a používám "pravítkovou metodu".
Nejdříve necháme vzejít kvásek z mléka, cukru a droždí.
Přidáme ho k ostatním ingrediencím, v robotu nebo ručně v míse umícháme těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem. Klasický postup na výrobu buchtiček je lžící odkrajovat kousky a koulet jednotlivé kuličky, které se skládají na vymaštěný plech. Druhý a zcela jednoduchý a mnohem rychlejší je druhý postup, kdy si vyválíme "provázky" z těsta, které klademe na vymazaný plech a teprve na plechu je rozkrájíme nožem (pravítkem) na čtverečky.
Připravené buchtičky dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme dozlatova.
Z tohoto množství ingrediencí uděláte množství těsta na malý plech nebo na pekáč.
Vanilkový krém si připravíme tak, že z uvedených ingrediencí uvaříme řidší puding, kterým buchtičky přelijeme.
Podrobné info: