Ingredience: | |
olivový olej | 2 lžíce |
pórek | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
tymián | 2 snítky |
kuřecí prsní řízky | 4 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
nové brambory (ideálně malé) | 400 g |
kuřecí vývar | 800 ml |
čerstvý hrášek (nebo mražený) | 200 g |
zelený chřest | 1 svazek |
citron | dle chuti |
Polévka a hlavní jídlo v jednom.
Rychle hotové a lehké jídlo, přesně dělané do teplého počasí. Kombinace kuřecího masa s křupavou zeleninou ve vývaru, kterému ten správný šmrnc dodá citrónová šťáva je prostě boží.
Pórek pokrájejte na tenká kolečka, česnek na plátky a ze snítek tymiánu odrhněte lístky. V hrnci nechte rozehřát olivový olej, přidejte pórek, česnek i lístky tymiánu. Na velmi mírné plamenu pomalu opékejte do měkka, přibližně 10 minut.
Zalijte vývarem a přidejte oloupané brambory. Podle velikosti je buď nechte vcelku, přepulte nebo pokrájejte. Přiveďte k varu a přidejte kuřecí prsa, která jste předem posolili a opepřili. Maso bude ve vývaru potopené přibližně do poloviny. Pod pokličkou nechte dusit 15-20 minut (podle velikosti prsou).
Chřest pokrájejte na třetiny. Chřestové hlavičky dejte stranou a pokrájené chřestové stonky přidejte do hrnce. Vařte 5 minut.
Nakonec přidejte chřestové hlavičky a hrášek a ještě asi 3 minuty povařte.
Z hrnce vyndejte prsa. Každé prso nakrájejte na tenké plátky. Do talířů vlijte vývar se zeleninou a navrch položte pokrájené maso.
Servírujte se čtvrtkou citrónu. Podle mě je nejlepší do vývaru celou čtvrtku vymáčknout, ale nechte na každém, ať si polévku doladí podle vlastní chuti.
Podrobné info: