Ingredience: | |
zadní hovězí maso | 500 g |
mrkev | 500 g |
cibule | 1 ks |
sádlo | 2 lžíce |
máslo | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
barevný pepř | dle chuti |
drcený barevný pepř | špetka |
kmín | dle chuti |
muškátový oříšek | špetka |
korindr | dle chuti |
hovězí vývar | 1 l |
Dušenou mrkev všichni známe ze školních jídelen, ale proč si s ní trošku nepohrát a nevytvořit z ní svěží a výborné jídlo?
Maso nakrájíme na kousky, ochutíme solí, pepřem a necháme chvíli odležet. Mezitím nakrájíme cibuli, klidně na hrubo a polovinu dávky mrkve na kolečka.
V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo a kousky masa na něm zprudka opečeme. Poté maso vyjmeme stranou do kastrolku, přikryjeme pokličkou, do použitého výpeku vhodíme nejprve kolečka mrkve, po chvíli i cibuli a zarestujeme tak dlouho, až se nám vytvoří hnědý zeleninový základ. Pokud se dno pánve začne připékat, přilijeme trochu horké vody a vařečkou ode dna odstraníme přípečky.
Když je barva základu krásně zlatohnědá vrátíme do pánve maso i se šťávou, kterou mezitím pustilo, ochutíme špetkou drceného kmínu a zalijeme takovým množstvím vývaru, aby maso bylo ze 2/3 ponořené a necháme na mírném stupni probublávat, dokud maso nezměkne (dle potřeby přidáme vývar).
Poté vyjmeme maso, základ rozmixujeme a přidáme do něj druhou část mrkve, nakrájenou na půlkolečka, orestovanou na másle téměř do měkka, dochutíme muškátovým oříškem, prohřejeme, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme s bramborovo-celerovým pyré.