Pažitka
Název:

Dušená mrkev s hovězím


Dušená mrkev s hovězím


Ingredience:
Ingredience:
zadní hovězí maso500 g
mrkev500 g
cibule1 ks
sádlo2 lžíce
máslo2 lžíce
sůl dle chuti
barevný pepř dle chuti
drcený barevný pepř špetka
kmín dle chuti
muškátový oříšek špetka
korindr dle chuti
hovězí vývar1 l
Postup přípravy:

Dušenou mrkev všichni známe ze školních jídelen, ale proč si s ní trošku nepohrát a nevytvořit z ní svěží a výborné jídlo?

Maso nakrájíme na kousky, ochutíme solí, pepřem a necháme chvíli odležet. Mezitím nakrájíme cibuli, klidně na hrubo a polovinu dávky mrkve na kolečka.
V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo a kousky masa na něm zprudka opečeme. Poté maso vyjmeme stranou do kastrolku, přikryjeme pokličkou, do použitého výpeku vhodíme nejprve kolečka mrkve, po chvíli i cibuli a zarestujeme tak dlouho, až se nám vytvoří hnědý zeleninový základ. Pokud se dno pánve začne připékat, přilijeme trochu horké vody a vařečkou ode dna odstraníme přípečky.
Když je barva základu krásně zlatohnědá vrátíme do pánve maso i se šťávou, kterou mezitím pustilo, ochutíme špetkou drceného kmínu a zalijeme takovým množstvím vývaru, aby maso bylo ze 2/3 ponořené a necháme na mírném stupni probublávat, dokud maso nezměkne (dle potřeby přidáme vývar). 
Poté vyjmeme maso, základ rozmixujeme a přidáme do něj druhou část mrkve, nakrájenou na půlkolečka, orestovanou na másle téměř do měkka, dochutíme muškátovým oříškem, prohřejeme, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme s bramborovo-celerovým pyré.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Milena Jandusová

    zavřít okno