Ingredience: | |
květák | 1/3 ks |
batáty | 2 ks |
červená cibule | 1 ks |
jarní cibulka | 2 ks |
mrkev | 2 ks |
velká rajčata | 3 ks |
koriandr | 10 semínek |
kardamon | cca 5 semínek |
červená curry pasta | 1 lžíce |
čerstvý špenát | 2 hrsti |
kokosové mléko | 150 ml |
zeleninový vývar/voda | 500 ml |
Ghí/kokosový olej | 1 lžíce |
Miluju kouzlo jídel z jednoho hrnce. Člověk nemusí po vaření mýt celou kuchyň a hromady nádobí, a jejich příprava je navíc hrozně jednoduchá. Tenhle recept vznikl vlastně z potřeby "zužitkuj zbytky z lednice", a přesně taková jídla dopadají nakonec úplně nejlépe!! Curry pasta je ingredience, která v mojí kuchyni nesmí chybět...sahám po ní vždy, když mám chuť na něco exotického a přitom rychlého. Jídlu dodá ihned naprosto jiný rozměr a troufám si říct, že vám vždy zaručí uvaření skvělého jídla!!! Navíc spojení s kokosovým mlékem je klasika, která mě snad nikdy neomrzí!!!
Nejprve si připravíme všechnu zeleninu, to nám zabere nejvíce práce, potom už je příprava hrozně rychlá a jednoduchá. Květák si rozebereme na menší růžičky, mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na měsíčky, batáty oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Rajčata stačí pokrájet na větší kusy, v jídle se stejně rozvaří. V poslední řadě je potřeba, nejlépe v hmoždíři, rozdrtit si semínka koření.
Samotná příprava už vám zabere jen několik málo minut. V hrnci necháme rozehřát námi zvolený tuk a orestujeme na něm společně mrkev, červenou cibuli, bílou část jarní cibulky a květák. Během restování přidáme rozdrcená semínka koriandru a kardamonu a curry pastu. Podlijeme trochou vývaru a necháme pastu lehce zarestovat společně se zeleninou. Když se vývar vyvaří, přidáme do základu batáty a rajčata, zalijeme vývarem a necháme pod poklicí dusit tak dlouho, dokud není zelenina měkká. Zabere to cca 20 minut. Když jsou batáty i zelenina měkké, zjemníme kokosovým mlékem, vypneme plotnu a už jen lehce do jídla vmícháme čerstvý špenát a zelenou nať jarní cibulky pokrájenou na tenké plátky.
Dobrou chuť