Název:Dušené hovězí na cuketách (od 7 měsíců)
dětská jídla
Ingredience:
Ingredience: |
hovězí zadní | 3/4 kg |
mrkev | 3 ks |
středně velká cuketa | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
cibule | 1 ks |
červené víno pro dospělé | 3 dcl |
vývar pro děti | 3 dcl |
bobkový list | 2 ks |
nové koření | 5 kuliček |
jalovec | 3 kuličky |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
olivový olej | 2 lžíce |
Postup přípravy:Cuketová sezóna vrcholí, vy se ptáte na recepty s ní a já na zahrádce jen jednu takovou malou a notně suchem ztvrdlou chudinku. Jak to jen udělat, abych vám přišla s receptem vhod a zároveň tu nebožku upotřebila? Jasně, podusíme ji! A k ní i trošku toho od masa, aby byli spokojení všichni. A taky že jo, talíře byly vymetené.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky stejně velké jako maso, které jsme předtím zároveň osolili a opepřili. Pokud máte mladou cuketu, nemusíte ji loupat, klidně ji nechte se slupkou. Česnek promáčkneme čepelí nože a taktéž nakrájíme. V hrnci rozpálíme olej a veškerou zeleninu a maso v něm orestujeme (v multicookeru funkce FRY - 15 minut). Poté stáhneme teplotu, podlijeme vínem, vodou či vývarem - tak, aby bylo maso ponořené, ale ne víc. Přidáme koření a necháme jen velmi pomalu probublávat. V multicookeru k tomu můžeme využít funkci STEW (3 hodiny).
Vaříme do změknutí masa nebo při pomalém vaření (na hranici bodu varu) i několik hodin. Občas zkontrolujeme a případně dolijeme další vodu, aby se směs nepřipálila. Po uvaření vybereme maso a koření, můžeme i část zeleniny. Zbytek zeleniny rozmixujeme i s částí vody na omáčku a maso (i zeleninu) do ní vrátíme. Podáváme například s bramborovou kaší.
Dětská specifika:
- základní suroviny receptu, tedy hovězí maso, mrkev a cuketa jsou vhodné pro děti od cca 7 měsíců
- dětem do roka by teoreticky mohla činit problémy cibule a česnek, proto vaříte-li pro miminko, můžete jej vynechat. Stejně tak samozřejmě vynechejte sůl a koření a určitě také nepodlévejte vínem.
Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno