Pažitka
Název:

Dušené hovězí na mrkvi a žampionech


Dušené hovězí na mrkvi a žampionech


Ingredience:
Ingredience:
hovězí zadní600 g
cibule4 ks
cherry rajčata10 ks
větší žampiony6 ks
mrkev1 ks
čerstvé oregano dle chuti
kmín dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
libeček dle chuti
olej dle potřeby
Postup přípravy:

Nenáročná omáčka s hovězím masem, která nezabere čas a skvěle se hodí do pomalého hrnce. Já takový nemám, tak jsem ji vařila v tlakáči.

Maso nakrájejte na plátky, osolte a opepřete. Očistěte cibuli a překrojte ji na půl. Poloviny pak nakrájejte na plátky. Ve větším hrnci rozpalte olej a cibulku na něm pozvolna opékejte. Dejte si na čas třeba i 20 - 30 minut. Tím bude mít omáčka tmavě hnědou barvu a cibule se lépe rozvaří a zahustí ji. 

Oloupanou mrkev nakrájejte na silná kolečka a žampiony na silnější plátky. Cibuli odhrňte stranou a opečte žampiony a mrkev. Promíchejte s cibulí a opět odhrňte stranou. Maso opečte ze všech stran. Promíchejte, rovnoměrně rozprostřete obsah hrnce, přihoďte rajčata, libeček, trochu kmínu a dle potřeby dosolte. Podlijte dostatečným množstvím vody, aby bylo vše ponořené, ale ne víc. Duste do měkka, zhruba hodinu, až hodinu a půl.

Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce bokem na talíř. Vyndejte i libeček a vyhoďte ho. Omáčku rozmixujte buď všechnu nebo část odeberte  zbytek rozmixujte, záleží na vás, jak hustou chcete omáčku mít. Pokud je moc řídká, zredukujte ji, pokud je moc hustá, přilijte horký vývar nebo vodu. Dochuťte nasekaným oreganem.

Servírujte s pečenými nebo šťouchanými bramborami.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno