Ingredience: | |
hovězí maso (zadní nebo kližka) | cca 700 g |
větší cibule | 2 ks |
česnek | 4 stroužky |
mražená růžičková kapusta (nebo adekvátně čerstvé) | 400 g |
olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Hovězí patří mezi naše nejoblíbenější druhy mas a dušení zase mezi oblíbenou kuchyňskou úpravu. Jídla jako je toto tedy vařím poměrně často, což mě nutí vymýšlet různé obměny, abychom nejedli stále totéž.
Cibuli nakrájejte najemno, česnek promáčkněte čepelí nože a nasekejte na drobné kousky. Hovězí maso nakrájejte na kostky a ochuťte solí a pepřem. V hrnci rozpalte olej (lze samozřejmě i ghíčko nebo sádlo) a osmahněte na něm nejdříve cibulku. Až začne cibule chytat barvu, přidejte ještě česnek a po chvíli i hovězí maso. Vše dobře promíchejte, spojte a osmahněte, dokud se maso ze všech stran nezatáhne. Poté podlijte vodou tak, aby bylo maso ponořené (ne více) a za velmi mírného bublání duste pod poklicí do změknutí.
Záleží na druhu masa i velikosti kostiček, ale počítejte zhruba s dvěma hodinami dušení. Občas maso zkontrolujte a případně znovu podlijte, aby se nepřipálilo. Nejlepší šťávy docílíte, pokud necháte vodu vždy odpařit téměř celou (tzv. do základu) a až poté znovu podlijete menším množstvím další vody, ale nezapomeňte si u tohoto postupu maso hlídat, aby se nepřipálilo.
Na závěr vaření přidejte v posledních pěti minutách kapustu a společně dokončete. Pokud bude potřeba, můžete ještě dochutit další solí, pepřem či česnekem. Pokud si to můžete dovolit, dopřejte si i trošku pikantní chuti - já jsem vyzkoušela přidat například trošku sušeného zázvoru.
Podávat můžete například s brambory, bramborovou kaší, rýží či libovolnými placičkami.
V multicookeru pro tento recept zvolte nejdříve funkci FRY (15 minut) a poté funkci STEW (cca 2 hodiny).
Dětská specifika: